08.05.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2393  |   0  
Осигурете на фаленопсиса топла стая
Фаленопсисисите са растения без ясно изразен период на покой в своето развитие. Те може едновременно да изкарват нов лист и цветонос. Правилото при тях е, че колкото повече листна маса направят толкова повече цветове ще имат. Най-голям брой листа който може да има един фаленопсис е 6-7. През цялата година се нуждаят от топли помещения с температури в интервала 25-30°С през лятото и не по-ниски от 20°С през зимата и висока влажност на въздуха. Минималните нощни зимни температури не трябва да са по-ниски от 12°С. През лятото се нуждаят от добро засенчване от преките слънчеви лъчи, като най-подходящите места за тях са светли места около прозореца на стаи с източни и западни изложения.
По отношение на поливането всичко зависи от температурата на въздуха, моментното състояние на растението, дали е в период на цъфтеж или растат корени. Трябва да се осигури достатъчно влага, но да се внимава да не се преполива. През зимата да се полива внимателно, заради ниските температури през нощта. Повечето или по-малкото вода води до деформация на листата. Когато се полива е най-добре е това да се прави сутрин, за да може до вечерта водата от субстрата на растението да се изпари. Ако водата остане, това води до гниене, пожълтяване на листата жълтеят или поява на петна по тях. За поддържане на въздушна влажност опръскването също се извършва сутрин. Може да се сложат и мокри камъчета в подложката, но не бива саксията да се поставя във вода.
При поливането и опръсквенията с вода да се внимава вода да не се задържа в розетката от листа, защото ще предизвика гниене, а при поливането водата трябва да се отцежда напълно от дъното на саксията, защото ако се задържи между субстрата ще предизвика гниене на корените. Водата за поливане трябва да е престояла поне 1 денонощие и да е със стайна температура.
За да заложат нови цветни пъпки за кратък период, фаленопсисите се нуждаят от по-сух режим с едновременно понижаване на нощните температури от 12-14°С. Здраво растение може да изкарва 2-3 цветоноса годишно, които ще бъдат в цвят няколко месеца. Необходимо е и осигуряване на подпора за цветоноса, за да може да стои в изправено положение, за да не се деформира ири пречупи.
Ако растението е здраво и въпреки това не цъфти, възможно е светлината да не му е достатъчна или температурите да не са подходящи.
17.12.2014 г. / Елена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021