Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Зелен чесън за зимата се сади сега

Zelen-chesan-za-zimata-se-sadi-sega

През юли и август площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеши, дини. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава ще имате от зеления антибиотик през студените месеци. Мястото предварително се подготвя старателно. Предварително е добре да внесет...

Зелени подправки на прозореца

Zeleni-podpravki-na-prozoreca

Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до януари, ще имате тези пресни подправки под ръка докато станат готови в лехите на...

Зеленият алабаш расте бързо и не мръзне

Zeleniyat-alabash-raste-barzo-i-ne-mrazne

Колраби или зелен алабаш (Brassica oleracea vаr. Caulorapa lasq) е двугодишно растение от сем. Кръстоцветни. През първата година образува силно надебелено и скъсено стъбло – стъблоплод, в който се натрупват резервни хранителни вещества. Върху него са разположени спираловидно лист...

Зеленият фасул се засява до началото на юли

Zeleniyat-fasul-se-zasyava-do-nachaloto-na-yuli

Ако площта е малка, засаждането в гнезда е по-подходящо. Мястото набраздете на 50-60 см за ниските сортове и на 80-100 см за високите. Засявайте под мотика в основата на тира, в гнезда, които да са на 25 и 50 см (според сорта), в тях пускайте по 4-5 семена. Зеленият фасул е мно...

Зеленчуковата реколта - хитрости на съхранението

Zelenchukovata-rekolta---hitrosti-na-sahranenieto

Ще успеете да съхраните зеленчуците по-дълго, ако сте ги обрали в подходящото време. Моментът на прибиране при повечето сортове настъпва малко преди пълното им узряване. Типичен пример са фасулът, грахът, репичките, морковите и тиквовите. Откъснати млади, имат нежен вкус. Същото ...

Зелето мрази горещината

Zeleto-mrazi-gorestinata

Зелевите никак не обичат горещината и сушата. И е обяснимо, тези култури са студоустойчиви. Оптимални на растежа и развитието им са температури между 16 и 18 градуса. Особено късното главесто зеле и карфиолът обичат по-хладно време, много почвена и въздушна влага. Горещините окол...

Зелето отива в лехата

Zeleto-otiva-v-lehata

В райoните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използвaт само определени сортове, които притежават много добра зимоустойчивост. Разсаждането се прави от края на октомври до първите дни на но...

Зелето се засажда в края на май

Zeleto-se-zasazhda-v-kraya-na-maj

Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на май. За тази цел се подготвят вдлъбнати лехи на добре запасени с хранителни вещес...

Зелките страдат от жегите

Zelkite-stradat-ot-zhegite

Сушата и горещините се отразяват неблагоприятно върху зелевите култури – главесто, цветно, къдраво, брюкселско, китайското зеле, алабаш и др. Те се отнасят към студоустойчивите и влаголюбивите зеленчуци. Оптималната температура на растеж и развитие на растенията е 16–18 градуса,...

Зимната ряпа се сее насред лятото

Zimnata-ryapa-se-see-nasred-lyatoto

Имате два варианта - да си отгледате бяла или черна ряпа. Бялата е с по-слабо лютиви и по-нежни кореноплоди, дава повече добиви. Черната съдържа повече етерично масло и се предпочита като лечебно растение. Кореноплодите на зимната ряпа са сочни, месести, с парлив вкус и характе...

И вие можете да отгледате кивано

I-vie-mozhete-da-otgledate-kivano

Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и полупустинни области на Южна Африка. Видът е култивиран от близо 60 години в пл...

И вие можете да отгледате китайско зеле

I-vie-mozhete-da-otgledate-kitajsko-zele

Китайското зеле е нов за Европа и за страната ни зеленчук. Листата са нежни и богати на витамин С и градинарите все повече се интересуват от него. Едногодишното растение обича прохладния и влажен климат. Пониква при 18-20 градуса. Високата температура потиска формирането на гла...

И краставиците имат нужда от резитба

I-krastavicite-imat-nuzhda-ot-rezitba

Без тази намеса на човека краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отглеждат на конструкции, където се увиват по вертикално спуснатия ко...

И патладжанът се нуждае от внимание

I-patladzhanat-se-nuzhdae-ot-vnimanie

Имайте предвид, че патладжаните се прихващат бавно. Лекото завяхване в обедните часове не бива да ви тревожи и не бързайте с поливките. Кореновата система още не е възстановена и не може да доставя вода, макар и в почвата видимо да я има. Загиналите растения си проличават най-доб...

И сега можете да засеете баклата

I-sega-mozhete-da-zaseete-baklata

Ако сте пропуснали да засеете баклата във втората половина на октомври и началото на ноември, можете да направите това в края на февруари или началото на март. Препоръчваме ви сортовете Хиоска бакла, той е ран, с едри, месести и крехки чушки, или Местна едрозърнеста и дребнозърне...

И сега можете да сеете репички

I-sega-mozhete-da-seete-repichki-

Полиетиленовите оранжерии с трoйно покритие осигуряват възможност за отглеждане на студоустойчиви култури през зимата. Така се постига уплътнено използване на площта и се получава допълнителна продукция. Като уплътняващи култури се отглеждат салати, спанак, репички, лук и чесън...

Идва време за сеитба на ранните патлаждани

Idva-vreme-za-seitba-na-rannite-patlazhdani

За ранно полско производство на патладжан семената се засяват около 10 февруари в отопляеми култивационни съоръжения. Сеитбената норма е 6-8 г/кв. м. За предпочитане е редовата сеитба, като подготвената повърхност на почвата се маркира на редове през 5 см и дълбочина около 2 см. ...

Избата е добро място за кореноплодите

Izbata-e-dobro-myasto-za-korenoplodite

Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник в градината, но за толкова малко продукция едва ли ще си заслужава да го копает...

Изберете качествени домати за градината

Izberete-kachestveni-domati-za-gradinata

Един от основните фактори за получаване на високи добиви и качествена продукция от домати е изборът на подходящ сорт за дадено производствено направление. При избора на сорт домати, съответно за ранно, средноранно и късно полско производство, трябва да се имат предвид неговата ...

Изпратете карфиола в лехата

Izpratete-karfiola-v-lehata

Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 45-50 см (250-300 стръкове са нужни на 100 кв. м.). Веднага след разсаждането се ...

Изсушете си гъби за зимата

Izsushete-si-gabi--za-zimata

Събрали сте гъби и се чудите как да ги съхраните през зимата? Ще ви помогнем. Можете да ги изсушите. Преди да започне сушенето гъбите се чистят с нож от пръстта, а боровите игли, листа и треви се отстраняват чрез внимателно почистване с кърпа. При почистването им не се употребява...

Изсушете си домати за зимата

Izsushete-si-domati-za-zimata

Сушенето е най-стария метод за съхранение на зеленчуците, осигуряващ апетитни сладко-кисели плодове с интензивен аромат. За разлика от големите температурни амплитуди необходими при консервиране и замразяване, сушенето на домати изисква значително по-мек и лесен подход. При този ...

Изсушете си зелен фасул за зимата

Izsushete-si-zelen-fasul-za-zimata

Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхранение на зелените бобове, ако, разбира се, има място и за тях в ледения шкаф. Малц...

Изсушете си чушки и домати

Izsushete-si-chushki-i-domati

Зеленчуците ще се запазят по-дълго време, ако ги изсушите. Избират се добре узрели червени пиперки, измиват се и се нанизват през дръжката на конец или канап. Всяка чушка се продупчва до дръжката, за да може да се проветрява вътрешността й. Нанизаните пиперки се окачват на открит...

назаднапред
Начало