Градина » Филодендрон

 Филодендрон
Philodendron

Наскоро популярността на филодендроните се възвърна. Изискванията им към условията са тези, които са имали в древния си дом в американските тропични гори – без пряка слънчева светлина и влажна среда, когато въздухът е топъл. Има два основни типа филодендрони. Първите, катерливите, са подходящи за обикновената стая, стига да осигурите здрава подпора за стълбата. Ф. сканденс е най-малкият и най-лесно се гледа, тъй като понася лоши условия и недостатъчни грижи. Много катерливи филодендрони образуват въздушни корени, които играят важна роля. Мушнете ги в почвата, за да осигурите влага за горните листа. При стайни условия рядко се появяват цветове и плодове.
По-голямата част от другите, некатерливите филодендрони се превръщат в огромни растения с големи, дълбоко нарязани листа и затова са по-подходящи за обществените сгради.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 13°С през зимата; Ф. сканденс понася и по-ниски температури (минимална 10°С), но на Ф. меланохризум му трябва повече топлина (минимална 18°С).
Светлина: Всички филодендрони трябва да се предпазват от пряката слънчева светлина; Ф. сканденс ще вирее и на сянка, но обикновеното изискване е лека сянка или умерено ярка севтлина; Ф. меланохризум и пъстролистните форми трябва да са на добре осветено място.
Вода: През зимата поддържайте почвата леко влажна и внимавайте да не стане мокра; през останалото време поливайте обилно и редовно.
Влажност на въздуха: Въздухът да е влажен през лятото, а в отоплените помещения и през зимата; обвийте саксиите с влажен торф или редовно пулверизирайте листата.
Пресаждане: Напролет, на всеки 2-3 години пресаждайте в по-голяма саксия.
Размножаване: За вкореняване на резниците е необходима топлина; през лятото направете стъблени резници от катерливите сортове или ги размножете чрез въздушни отводки; при останалите използвайте като резници отделните издънки от основата на стъблото.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Горчиво гниене напада плодовете

Нападенията от трихотецийно гниене се явяват предимно по плодовете на ябълката. Най-често то е по плодовете в хранилището и много по-малко в овощната градина. В много случаи плодът външно е здрав, н...

Обърнете внимание на дворната асма

Не е достатъчно само чрез редовно пръскане да я опазите от маната или от другите болести. Някои манипулации през юли допринасят много за удоволствието от набраните гроздове на десертните сортове. А...

Накъде да въртим саксиите

Завъртането на саксиите с растения по време на растежа на една или друга страна в болшинството случаи не е важно - главното е винаги това да става бавно, с не повече от 10 градуса. Изключение правят л...

Сложете дросерата в дървена кошница

Този интересен вид произхожда от семейство Droseraceae, а името на растението идва от гръцката дума drosera - роса, поради блестящите капки по листата, които приличат на утринна роса. Дросерата е хр...

Начало