Градина » Дигиталис (напръстник)

 Дигиталис (напръстник)
Digitalis

За повечето градинари дигиталисът е двугодишно растение, което се разсажда наесен, за да цъфти през следващото лято. Подходящо е за сенчести бордюри, селски градини и под дървета - малко са едногодишните и двугодишните растения, които могат да оформят цветно петно във влажната и сенчеста леха. Лесно ще намерите семена за двугодишни напръстници в градинския център. Понякога се отглеждат дивият вид Д. пурпурея и сортовете му, но по-често се избират ефектни хибриди. Над базалната розетка от големи мъхести листа се издигат високи класове с камбанковидни цветове. Многогодишните напръстници цъфтят всяка година.
Сортове: Най-популярни сред двугодишните напръстници са хибридите D. Excelsior - височина 1,5 м; садят се през 60 см, цъфтят от юни до август. Цветовете са разположени почти хоризонтално по целия клас, така че ясно се виждат кафявите петънца във всяка камбанка. Багрите са бяла, жълта, розова, червена и пурпурна. Ако искате еднобагрени цветове, изберете банановорозовия D. Sutton’s Apricot (1,5 м). D. Foxy достига около 90 см височина и може да се отглежда като едногодишно. Като цяло многогодишните напръстници са по-ниски от двугодишните. Най-популярният многогодишен е Д. грандифлора - около 60 см височина, цъфти с бледожълти цветове (5 см) в началото на лятото. Д. мертонензис (60 см) е хибрид на Д. грандифлора и Д. пурпурея - с тьмнорозови цветове на петна. Д. виридифлора (60 см) е зеленикавожълт, Д. парвифлора (60 см) - червеникавокафяв, а Д. ланата (75 см) - сламеножълт.
Място и почва: Богата с хумус почва с добри дренажни свойства. Най-добре вирее на полусянка.
Размножаване: Двугодишни: засейте семена през април - юни, разсадете наесен. Многогодишни: разделяйте туфите на всеки няколко години или засейте семена в сандъче на открито в края на пролетта.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Отгледайте си ананас в стаята

Свежи ананаси се продават в магазините през цялата година. Розетката от зелени листа, която увенчава върха на плодовете, не е просто украшение. От нея можете да отгледате нови растения, които след 2-3...

Как се прави ябълков оцет

Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...

Капризни ли са зеленчуците?

Производството на зеленчуци не е сложна дейност, но изисква някои познания и умения, които дават възможност за точното спазване на технологичния процес. Всичко трябва да бъде извършено на подходящото ...

Летни грижи за бостана

Не можем да си представим горещите летни дни без сочните, ароматни, освежаващи дини. Те са вече на полето, но за да се натъркалят повече и по-едри плодове, има още работа за градинаря. Дините са сра...

Начало