Градина » Пентас

 Пентас
Pentas

Родът Пентас обитава тропическите области на Африка, Арабия и Мадагаскар. Към него принадлежат 30 вида, но в декоративното цветарство се използва само един – ланцетовидният пентас. Това е изкуствено създаден хибрид с дребни размери. Израства като ниско храстче, което не изисква друго оформяне, освен редовно премахване на прецъфтелите съцветия и прищипване на връхчетата на клонките, за да се създаде компактна форма. Най-добре е да не му се разрешава да израсте повече от 50 см на височина.
Пентасът е невзискателно растение, което с малко грижи цъфти продължително с бели, червени или люлякови цветове. Забележителен ефект се създава, когат в един съд се засадят няколко растения с различна багра. Така от ранна пролет почти до зимата ще се радваме на красивите ярки цветове.
За да имаме действително добре отгледано растение, трябва да го настаним на светло и проветриво място, където през зимата температурата не пада под 10 градуса, а най-добре е да е около 15-17 градуса. През лятото можем спокойно да го изнесем на балкона или в градината, защото пентасът не се бои от преките слънчеви лъчи, напротив, ако времето се задържи задълго мрачно, той видимо страда.
По време на цъфтежа и на активното нарастване почвата трябва да е винаги умерено влажна. Не бива да прекаляваме с водата, защото ще причиним пожълтяване на листата и окапване на цветовете. През зимата поливането се намалява, вода се дава само колкото растението да не изсъхне. Това растение трудно може да бъде уморено от жажда, при засушаване долните листа окапват, но бързо се заменят от нови.
Размножаването става с връхни резници, които лесно се вкореняват. Обикновено се прави през пролетта, но и през другите сезони се получават добри резултати. Можем да го размножим и със семена, които се засяват през пролетта при температура 16-18 градуса.
Добре е да се пресажда всяка пролет в нова почва, която трябва да е лека и въздухопроницаема.
По време на цъфтежа реагира много добре на подхранване с минерални торове веднъж на две седмици, но и без често торене се развива и цъфти обилно.

Тайните на успеха

Светлина: Нужно му е обилно слънчево греене, не изисква засенчване.
Вода: През времето на нарастване се полива умерено, а през зимата съвсем оскъдно.
Влажност на въздуха: Добре се приспособява към сухия въздух, но пулверизирането не е вредно.
Подхранване: Добре реагира на торене по време на растежа.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Зелето отива в лехата

В райoните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използвaт само определени сортове, които притежават много добра...

Капризите на стромантето

Това е едно от най-капризните декоративни растения. Стромантето представлява род, отнасящ се към семейство Марантови. От него са известни няколко вида с причудливо оригинален рисунък на листата. Всичк...

Време е да засадите фрезиите

Фрезията е красиво цъфтящо растение с ароматни цветове. Височината й е от 30 до 60 см. Цветовете са с диаметър до 6 см, с най-разнообразна окраска: бяла, жълта, розова, червена, оранжева, лилава, виол...

Засейте спанака сега, за да берете напролет

Спанакът се отглежда след предшественици, които освобождават лехите чисти от плевели, а това са ранни домати, ранни картофи, краставици, зелен фасул, зимни житни и други. Подходящи са топли, отцедливи...

Начало