Градина » Захващайте се с прибирането на орехите

 Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените плодове се почистват много по-трудно. Това се отразява върху рандемана и на качеството на ядките. Късно прибраните плодове променят цвета на черупката, ядковата кожица потъмнява и те придобиват непривлекателен външен вид.
Беритбената зрелост на районираните орехови сортове у нас обикновено настъпва от края на август в по-топлите райони до средата на октомври в по-високите месторастения.
Установено е, че най-рано узряват плодовете на сортовете Преславски, Перущенски и Силистренски, а най-късно на Сливенски, Дряновски и Кукленски. Извор 10 става готов за прибиране между 10 и 20 септември.
Често в по-сушави години орехите узряват по-рано, същото важи и за дърветата, нападнати от болести и неприятели.
Добре е проекцията под короната по почвената повърхност да се застила с полиетиленови платна или други събирателни платнища, независимо от това, че тази площ е твърде голяма - това все пак намалява време и труд.
След брането и почистването на околоплодниците плодовете трябва да се изсушават, тъй като съдържат около 30 % влага и все още не са готови за трайно съхранение.

Два начина за изсушаване

• Орехите се оставят на пряка слънчева светлина, при дъждовно или влажно време се прибират на закрито.
• Поставят се в специални сушилни от тунелен тип с регулирано подаване на топъл въздух (35-400).
За да се получи добра търговска стока, плодовете могат да се опушат със сяра в затворени помещения за избелване (но сярата може да проникне вътре в тях през основното отвърстие) или да се измият с чиста вода и отново да се подсушат. Така орехите придобиват равномерна светложълтеникава окраска и такива партиди хващат “окото” .
В сухи и проветриви помещения навреме прибраните плодове се съхраняват нормално до една година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Условия за срастване на присaдената пъпка

Лятото е времето за така нареченото присаждане на спяща пъпка. Спяща, защото не се развива веднага, а едва напролет. За направата на Т-образния отрез, за изрязването на пъпката от калема и вмъкването ...

Октомври е времето на зимния чесън

Зимният чесън образува много едри растения с широки, сочни, крехки листа и дебело лъжливо стъбло. Луковиците са едри с тегло около 35 г, с 14-15 скилидки, обвити в бели или мръснобели, не много плътни...

Хелиотропът ще парфюмира градината

Хелиотропът (Heliotropium) е популярно растение, всеобщ любимец на градинските майстори, които често го използват за декориране на паркове и дворове. Наричат го още “черешов пай” заради изключително с...

Защитете краставиците с фолио

Краставицата е култура, която обича топлината, и в студените пролетни дни може да се случи да не покълне, а дори да загние. За да не се случи това, лехите трябва да се покрият с фолио. Като мулчирате ...

Начало