Напоследък често се говори за почвената реакция и предпочитанията на различните растения към нея. Освен това обаче трябва да се знае и нещо много важно - плесенните гъби по-добре се развиват при рН 3-6 и могат да растат дори в по-кисела среда. Киселите почви са рай за паразитите и причинителите на болести. Полезните микроорганизми по-добре се развиват при неутрална или слабо алкална реакция.
Почвите са се вкислили, защото са погълнали голямо количество йони на водорода, алуминия и мангана, а те рязко влошават плодородието.
Повечето културни растения се развиват добре при слабо-кисела или неутрална реакция -рН около 6 - 7.
Как се влияят растенията:
• Най-чувствителни към киселинност на почвата са: червеното цвекло, зелето, касисът. Те растат само при неутрална или слабо алкална реакция (рН 7-8) и за тях варуванено дори на слабо кисели почви е задължително.
• Чувствителни са: фасулът, грахът, морковите, целината, слънчогледът, краставиците, лукът, ябълката, сливата, вишната. Най-хубаво растат при слабо кисела или неутрална реакция (рН 6-7) и добре реагират на варуване.
• Слабо чувствителни към киселинност са: ръж, тимотейка, домат, репички, малина, ягоди, круша. Те се развиват в широк диапазон на почвената реакция - рН - 4.5-7.5, обаче най-благоприятна за тях е слабо киселата реакция на почвата (рН 5.5-6.0). Варуването им влияе добре, защото мобилизира хранителните вещества и подобрява храненето на растенията с азот.
• Малко чувствителни са картофите. Те се нуждаят от варуване само на много кисели почви. При неутрална среда страдат от краста.
• Не са чувствителни киселецът и ряпата. Развиват се добре на кисели почви (оптимално рН 4.5 - 5.0), не им е добре на алкални и неутрални.
Растенията са най-чувствителни към киселинност на почвата веднага след поникването.
Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...
Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...
Първо: Новата саксия не трябва да превишава по размер с 3-5 см предишната. Голяма е вероятността растението да не може веднага да усвои почвата и затрупалият го субстрат да го погуби. Но има и растени...
На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...