Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долната страна на листата петната са вдлъбнати и се покриват със сиво-виолетов спороносен налеп. При силно напетняване листата прегарят и могат да загинат цели растения.
Гъбата, причиняваща болестта мана по спанака, се развива при хладно и влажно време. Патогенът се запазва в растителните остатъци и в семената. Оптималната температура за развитие на патогена и за заразяване е 5,5 градуса.
Какво е спасението
- Унищожаване на растителните остатъци, след прибиране на реколтата;
- Прилагане на тригодишно сеитбообращение и пространствена изолация както от миналогодишните посеви, така и между пролетните и есенните площи, заети със спанак;
- Спанакът да се засява на проветриви места, върху дренирани площи;
- Да се използват семена от незаразени посеви. Обеззаразяване на семената чрез потапяне в затоплена до 50 градуса вода за 25 минути.
- Третиране на растенията с фунгициди в ранните фази от развитието им. Няма регистрирани продукти за растителна защита, но могат да се ползват препаратите за растителна защита, които са регистрирани за борба с обикновените мани при други култури със следните активни съставки: диметоморф, манкоцеб, металаксил и симоксанил.
Ятрофата (Jatropha) от семейство Млечки (Euphorbiaceae) идва от горите на Централна Америка. Необикновеният й облик веднага привлича вниманието - силно издуто в основата стъбло, едри яркозелени листа ...
Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20°С. Затова сеитбата на открито може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно с...
Изобилна, Бисерна, Горнооряховска 1 - това са сортовете, които отлично стават за късни тиквички. Моментът на сеитбата е в зависимост от това кога искате да е готова продукцията. Имайте предвид, че тик...
Много добрите вкусови качества и голямата хранителност на захарната царевица я правят една от най-разпространените и предпочитани култури. Отглежда се заради семената, които имат значителна калорична ...