Градина » Празът и вниманието, от което се нуждае

 Празът и вниманието, от което се нуждае

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно за него, особено от по-сбити и сухи почви. Наранява се, а това се отразява на съхраняемостта му. При всички случай итрябва да се подкопае внимателно, преди да се изтръгне от почвата. Тогава изскубнатите растения се почистват от сухите и повредени листа, върховете на останалите се прерязват на 15-20 см над мястото, където се отделят от стъблото, или по-точно от лъжливото стъбло, защото то е изградено от листните влагалища, а корените се подрязват на 2-3 см. Така подготвените стръкове може да се съхранят като се засипят до две трети от дължината им с пясък или пръст от градината. Съхраняват се в избено помещение или на открито. Ако е на открито, незаровената с пръст част се покрива с малко слама или друг подходящ материал. Полиетилен или подобни на него материали не се използват, защото растенията се задушават и започват да гният.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

От какво се нуждае фасулът

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и п...

Погрижете се за касиса

Ако сте се засадили в два-три реда касисисови храсти, колкото за домашните ви нужди, сега основата грижа ще ви е да ги запазите от конкуренцията на плевелите. Те са по силните. Това ще постигнете чрез...

Кога бамята е готова за бране

Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...

Щом земята се затопли, идва време за фъстъците

Фъстъчените семена са изключително калорична храна, съчетават мазнини, белтъчини и въглехидрати. Това се среща при малък брой растения. В Европа са пренесени от Азия и затова са наричани Китайски орех...

Начало