Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно за него, особено от по-сбити и сухи почви. Наранява се, а това се отразява на съхраняемостта му. При всички случай итрябва да се подкопае внимателно, преди да се изтръгне от почвата. Тогава изскубнатите растения се почистват от сухите и повредени листа, върховете на останалите се прерязват на 15-20 см над мястото, където се отделят от стъблото, или по-точно от лъжливото стъбло, защото то е изградено от листните влагалища, а корените се подрязват на 2-3 см. Така подготвените стръкове може да се съхранят като се засипят до две трети от дължината им с пясък или пръст от градината. Съхраняват се в избено помещение или на открито. Ако е на открито, незаровената с пръст част се покрива с малко слама или друг подходящ материал. Полиетилен или подобни на него материали не се използват, защото растенията се задушават и започват да гният.
Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно по...
Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...
Малайската ябълка (Syzygium malaccense) от семейство Миртови идва от Малайзия, където е била култивирана в продължение на столетия. Това интересно растение е широко известно в страните на Югоизточна А...
Дивият чесън е многогодишно луковично тревисто растение от семейство Liliacea-Лилиецветни. Известен е още със синонимите левурда,мечи лук. У нас се среща по високите части на нашите планини, по вла...