Градина » Китайско зеле

 Китайско зеле

Напоследък китайското зеле придобива все по-голяма популярност у нас, макар отглеждането му да представлява предимно любителски интерес.
Ботаниците различават две разновидности китайско зеле – пекинско (Brassica oleracea var. pecinensis) и китайско (Brassica oleracea var. chinensis). Те са от същия род, към който принадлежи и нашето главесто зеле, както и карфиолът и ряпата, а също броколите и брюкселското зле. Разпространяваното у нас по магазините всъщност е пекинското, но не е грешка в домакинската практика да се нарича и китайско. По външен вид, естествено, и двата вида се отличават от роднините си, а по някои качества ги превъзхождат. В Китай те се употребяват както сурови, така и варени. У нас консуматорите ценят пекинското като вкусна салата. Хранителните качества и на двата вида са безспорни. Листата им са богати на витамини, предимно на витамините С и А, и на минерални соли – фосфорни, калциеви, железни и др. Характерното за съдържащите се в тях белтъчини е, че се намират в много лесно усвоима от човешкия организъм форма. В тези белтъчини голям е относителният дял на незаменимите аминокиселини. Специално за пекинското зеле е характерно високото съдържание на лизин – една от най-важните аминокиселини за човешкия организъм. Захарите са преди всичко под формата на монозахариди. Всичко това прави китайските видове зеле ценна храна както в прясно, така и в преработено състояние.
Китайските видове зеле проявяват по-висока взискателност към условията на отглеждане в сравнени с другите видове от това семейство. Те са растения на прохладния климат и късия ден, но са по-малко издръжливи от другите зелеви култури на ниски температури. В същото време не понасят и високите температури. Особено взискателни са към почвената и атмосферната влажност. Най-добре се развиват на дълбоки, плодородни и влагоемни почви. Характерно за тях е, че имат къс вегетационен период. Това, както и предпочитанията им към по-ниските температури, ги прави удобни за отглеждане през пролетта и през есента.
Отглеждането им при нашите условия не представлява трудност. Разбира се, има си правила и тънкости, които се усвояват в практиката.
Китайските видове зеле се отглеждат чрез пряка сеитба на семената на постоянно място. Пролетното производство може да е и чрез разсад. Сроковете на засяване и цялата агротехника са както при ранното зеле.
Понеже са растения на късия ден и прохладния климат, китайските видове зеле у нас дават добри резултати като есенна култура. Семената се засяват в края на юли и главно през първата половина на август на 40-45 см междуредово разстояние. При ръчната сеитба в любителските градини сеитбата трябва да е по-рядка със стремеж семената да попаднат на препоръчваните разстояния. Ако посевът е по-гъст, след поникването при образуването на първия същински лист растенията се прореждат така, че между тях в реда да ма разстояние 30-40 см.
По-нататък грижите са както при цветното зеле. Те трябва да бъдат постоянни и такива, че в относително краткия вегетационен период развитието на растенията да не спира. Особено внимание трябва да се обръща на поддържането на почвената влажност, а с това и на въздушната. Дъждуването е подходящ начин за поливане. Почвената повърхност трябва да се поддържа рохка и чиста от плевели. Едн-две подхранвания с минерални торове или с разреден във вода пресен органичен тор се отразяват добре на крайния резултат.
Реколтата е готова за прибиране през първата половина на октомври. От 10 кв. метра може да се добие 20-25 кг китайско зеле.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Подгответе отсега смеската за разсада

Повечето любители се сещат да приготвят торопочвена смеска, когато дойде времето за сеитбата на ранните разсади. Тогава обаче се сблъскват със затруднения, породени от лошото време. Затова опитните гр...

Недостигът на цинк се лекува с пръскане

Недостиг на цинк може да се появи поради недостатъчна почвена влага, обогатяване на почвата с угнила органична маса, торене с високи норми фосфорни торове. Най-чувствителни към недостиг на цинк са чер...

Как да разпознаем болната фиданка

Когато купувате фиданка или посадъчен материал за плодни храсти, много внимавайте да не внесете болести в двора си. Защото след това унищожаването на заразите става много трудно, дори невъзможно. ...

Разсадете късното броколи

Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...

Начало