Козметични рецепти » Внимание:Чувствителна кожа!

 Внимание:Чувствителна кожа!

Към чувствителната кожа е необходимо особено отношение. В последните години козметолозити констатират, че хората с чувствителна кожа стават все повече. Виновни за тоза са лошата екология, неправилното хранене и неправилното използване на козметичните препарати. Освен това нашият живот е пълен със стресове. Те мигновено се отразяват на състоянието на кожата, отслабвайки нейните защитни бариери. В резултат на това нейната чувствителност се повишава, тя започва да се зачервява, да се лющи, могат да се появввят и пъпки.

Суха или мазна

Много е важно да се знае какъв тип кожа е вашата – суха, нормална, комбинирана или мазна. В резултат на смяната на мястото на живеене или на здравословни проблеми, тя може да се променя. Как да проверите типа кожа: измийте се с нуетрално почистващо средство и без да слагате крем след час – час и половина проверете състоянието на кожата. Ако вие чувствате, че е стегната и изпитвате дискомфорт, ясно е, че тя е суха. Ако кожата изглежда прекрасно, няма разширени пори и лющене, вие имате нормална кожа, която най-лесно се поддържа. Ако са станали забележими разширени пори и кожата блести, това говори, че кожата ви е мазна. Кожата от комбиниран, смесен тип се отличава с разширени пори на челото, под носа, на брадата, а бузите остават сухи.

Типични проблеми

Според статистиката с чувстнвителна кожа се раждат едва 10% от харата, но с времето типът кожа може да се променя. На-често това става със сухата кожа: поради пониженото съдържание на липиди тя е най-крехка и беззащитна. Ако вие смятате вашата кожа за чувствителна, важно е точно да установите, че проблемът е именно в нейното състояние, а не се длъжи например на алергия. Трябва да знаете, че алергичните реакции се появават не внезапно, а след известно време. Докато чувствителната кожа реагира на раздразнителните фактори моментално.

Тест
Най-точно може да се изкаже за състоянието на вашата кожа дерматологът. Но да установите степента на чувствителност можете и сами, отговаряйки с Да или Не на въпросите от нашия тест:

1. Тънка и нежна с порцеланов оттенък ли е вашата кожа?
2. След измиване често ли чувствате стегнатост и дискомфорт?
3. Лесно ли се зачервява кожата ви?
4. Бързо ли изгаря кожата на слънце и дълто ли ви болят пострадалите участъци?
5. Трудно ли подбирате подходящ крем за вашето лице.
6. Възниквало ли е раздразняване дори и само един път, от тонален крем или пудра?
7. Ако смените типа вода, обикновено това става при смяна на местоживеенето, отразява ли се това не добре на вашата кожа?
8. С настъпването на студовете кожата започва ли да се лющи?
9. Ако е възникнало раздразняване, дълго време ли не минава?
10. След баня или сауна дълго време ли лицето остава зачервено?
11. Пилингови средства дразнят ли кожата?
12. Кожата по-добре ли изглежда, ако я почиствате с памук и козметично мляко, а не я измивате с пилигов гел?
13. След приемане на алкохол появяват ли се червени петна?
14. Неприятно ли ви е да обличате на голо вълнени дрехи?


Ако вие сте отговорили с Да на повечето въпроси, то вашата кожа се отличава с повишена чувствителностхг и изисква много внимателно отношене. Ако отговирите с Да и Не са приблизително еднакви, то трябва да бъдете особено бдителни.

Само спокойствие

Ако вие имате чувствителна кожа, важно е не само да спазвате основните правила по грижите за нея, но и да преразгледате начина си на живот. Най-важното е да се изключат нервните претоварвания. Често кожата се успокоява, когато се изключат от храната продукти, които са потенциален алерген – цитросови, шоколад, плодове и зеленчуци с червен и оранжев цвят. Струва си да се откожете от твърдия алкохол, кафето и никотина. Те провокират силен приток на кръв към кожата, предизвиквайки зачервявание и поява на петна. Зелен чай и билкови чайове е добре да се пият често. Те спомагат за изхвърляне на токсините от организма, което подобрява състоянието на кожата, и успокояват нервната система. Добре е напитките и храната да не се приемат горещи – в противен случай се дразнят рецепторите на кожата. Най-добре е да се откажети от горещи бани и от сауната,особено когато кожата е най-реактивна
Интересни са данните на френските специалисти: у някои жени кожата е особено чувствителна не към стерсовете, храната, поддържането, а към хормоналните изригвания. В такъвм случай ще помогнат поливитаминните комплекси, а също и фитопрепарати, които нормализират хормоналния баланс.

Грижа и внимание

За да защитите хидролипидния баланс, в студеното време ползвайте задължително защитни кремове. През лятото не излизайте без кремове, съдържащи слънцезащитен фактор. Не забравяйте за всекиднивното увлажняване на кожата по всяко време на годината. Употребявайте кремове, които съдържат противовъзпалителни и успокояващи кожата копоненти като алантоин, пантенол, кавеин, жълт кантарион. Многo е важно козметичните средства да не съдържат дразнещи състави като спирт, ефирни масла, оцветители, ароматизатори. Обърнете внимание на аптечната козметика с надпис
„За чувствителна кожа”. Тя е преминала редица клинични изследвания и съставът на тези средства е максимално балансиран.

За най-нежните

За да не капризничи вашата кожа, спазвайте следните правила:

- Не злоупотрявайте с почистването. В противен слечай ще се наруши естествената защитна бариера и с това ще се открие прекият път кам бактерии и мръсотия. Сутрин измивайте лицето с минерална вода, а вечер използвайте леко почистващо мляко.
- Забравете за сапуна. Той допълнително суши и без това страдащата от недостиг на влага чувствителна кожа. Сапунът съдържа синтетични добавки и ароматизатори, които се враг на кожата.
- Ако вашата кожа е суха, старайте се по-често тя да контаткува с водата.
- Откажете се от маски с плодови киселени.
- Винаги носете в чантата си малко шишенце с минерана вода. При нужда, тя бързо ще укспокои кожата.

Коментар на специалиста

Чувствителната кожа не е тип кожа, а нейното състояние. То може да се дължи на генетически особености, но най-често действат определени фактори. Това може да стане във връзка с хормонални изменения в менопаузата, след редица козметични процедури или неправилен подбор на козметични препарати. При някои жени проблем може да възникне при смяна на климата или сезонно. Причина могат да бъдат и ред заболявания. Чувствителната кожа се отличава с дефецит на влага в роговия слой и неговото изтъняване от нарушена бариерна функция и намалената продукция на кожна мазнина. Затова тя е много уязвима. Добри козметични процедури са тези, които насищат кожата с влага и я подхранват. Нежелателни са пилинги и топлинни процедури. Избирайки козметичните средства, объщайте внимание на съставките – избягвайте стимулиращите кръвообръщението и ароматизираните.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Красивите ръце и техните неприятели

За предотвъртяване на преждевременното стареене на кожата на ръцете важна роля играе профилактиката и ежедневната грижа. Но какво да правим, ако вече са се появили досадни дефекти. В този случай нашит...

Не се давайте на целулита

Ако отделяте по 15 - 20 минути на ден за четирите упражнения -приятни и лесни за изпълнение, бъдете сигурни, че само за два месеца с минимум усилия ще постигнете максимум резултати. Което означава,...

Победете комплексите си – бъдете красива

Само една крачка ни дели от отчаянието, щом решим, че не изглеждаме така добре, както ни се иска. Готови сме да обвиняваме природата, която не ни е дала сини очи или дълги крака, отчайваме се, че коса...

През лятото – с безупречни ходила

Посрещаме и прекарваме целия топъл сезон боси. Ходилата ни се потят, подуват се и се нараняват от контакта „на голо” с чехлите и сандалите, а за да защити ставите и сухожилията, кожата ни се изхитрява...

Начало