Козметични рецепти » Щастието – как да го постигнем?

 Щастието – как да го постигнем?

Родени сме за щастие - това е безспорно, но защо тогава водим постоянна битка със себе си, със своята истинска същност? Защо робуваме на навици и предразсъдъци, които ни пречат да се възползваме от радостите на битието, настройват ни песимистично и ни карат да гледаме на света през черни очила? Начините да променим живота си така, че да го изживеем с удоволствие, са много. Резултатите пък зависят изцяло от нас!

Повишете самочувствието си

Да, в женската природа е заложена огромна и даже вредна доза самокритич-ност. Ние рядко сме доволни от това как изглеждаме, не харесваме лицето или фигурата си и винаги смятаме, че другите са по-привлекателни. Стига обаче сме предъвквали недостатъците си, повтаряйки до безкрайност: „Задникът ми е дебел, имам ужасен нос, косата ми е рядка..." Много по-интелигентно от наша страна ще бъде да се фокусираме върху своите физически достойнства.
Без значение коя част на тялото си предпочитате - очите, устата, краката или шията, трябва да направите така, че да привлечете вниманието именно към нея. Ако имате съвършени ръце, жестикулирайте по-често с тях, ако пък бюстът ви заслужава да бъде показван, носете по-дълбоки, но не и вулгарни деколтета.
Първата крачка към себеутвърждаването е всяка сутрин да се усмихвате на себе си в огледалото. Правете го, за да си вдъхнете надежда и кураж, с които да преодолявате проблемите на делника. Още по-добър ефект ще постигнете, ако няколко пъти си повторите - на ум или на глас: „Аз съм чудесна и уникална личност. Способна съм да успея във всичко!" Завършете с дълбоко вдишване и знайте, че вече сте готова да се преборите с целия свят.

Практически упражнения

* Не чакайте да изгрее слънце, да дойде уикендът или да настъпи някакъв по-специален ден, за да облечете дрехите, които най-много ви отиват. Направете го още сега. И на всяка цена се гримирайте грижливо - този своеобразен ритуал винаги повишава настроението.
* Не задръствайте съзнанието си с мисли от сорта: „Всички казват, че имам широкия ханш на майка си." Добре е да знаем откъде произхождаме и на кого приличаме, но това не означава, че трябва да се смятаме за нечий клонинг. Ние сме единствени по рода си и имаме пълното право да не се подчиняваме на генетичните закони - като започнем да правим гимнастика, за да се вталим, например.
* Имайте предвид, че ако накарате тялото си да изхвърля по-бързо и без остатък токсините, които го тровят, черните мисли по-рядко ще спохождат съзнанието ви - въпрос на физиология. За целта пийте повече течности и яжте храни, съдържащи много фибри.
* Не си и помисляйте, че за да се харесвате на противоположния пол, трябва да приличате на някой друг - на някоя кино- или тв звезда, на известна манекенка и т. н. Вие сте си вие и толкова!

Станете оптимисти

За песимистите животът е едно безкрайно разочарование, те не искат, затова и не успяват да намерят решение на проблемите си, докато оптимистите изпитват истинско удоволствие от преодоляването на трудностите, понеже знаят, че могат. Освен това не си поставят нереалистични цели, доволни са, когато напредват стъпка по стъпка, не се съмняват в силите си и не смятат, че целият свят се е съюзил срещу тях. Изводът е ясен - ние само ще спечелим, ако се превърнем в оптимисти".

Практически упражнения

* Събуждайте се с приятна музика - стресира-щите новини по радиото могат да почакат, докато си изпиете кафето. Преди да станете от леглото, обмислете задачите си за деня и се настройте на позитивна вълна - разбира се, че ще успеете да се справите с тях. При това с лекота.
* Планирайте нещата в краткосрочен план - обяд с някоя приятелка, приготвяне на вкусна вечеря за семейството, посещения на филм или концерт. Непременно си представяйте удоволствието, което ще изпитате от всичко това.
* Правете кратки почивки на работното си място, през които си похапвайте пресни или сушени плодове. През ден играйте гимнастика вкъщи - не е нужно да проливате реки от пот, достатъчно е да се разкършите за около 20 минути.

Повярвайте в себе си

„Искам, значи мога" - преди повече от век френският психиатър Емил Куе е карал пациентите си да произнасят тези думи всяка вечер, и то многократно. Ефект от тях е имало тогава, има и днес най-вече върху неуверените в собствените си сили личности, които не предприемат нищо в живота от страх да не се провалят, превръщайки се в посмешище или в обект на съжаление. Самовнушението е мощна сила, която можем да привлечем на своя страна и с нейна помощ по-лесно да променим към по-добро живота си. Достатъчно е да знаем няколко важни неща:
* Позитивна или негативна, всяка мисъл, породила се в главата ни, прави опит да се реализира - ние сме в състояние да овладеем въображението си и да си самовнушим позитивни мисли, ако по-често „обличаме" в думи желанията си. По този начи подсъзнанието ни машинално ще си изработи програма за тяхното осъществяване.
* Въображението е по-силно от волята, но без нея и без достатъчно постоянство никога няма да постигнем целите си.

Практически упражнения

* Всяка сутрин след ставане и всяка вечер преди лягане се протягайте няколко пъти, после правете десетина дълбоки вдишвания и издишвания, докато в съзнанието ви се възцари почти абсолютен покой. Накрая затворете очи и 20 пъти изречете това, което искате да си самовнушите - много тихичко или шепнешком.
* Повтаряните от вас фрази не бива да описват неосъществими фантазии, а съвсем постижими неща: „Все повече и повече вярвам в себе си, затова ще се наложа в работата" или „Скъсвам с миналото и започвам нов живот, в който всичко ще е наред",
* Докато изричате желанията си, постарайте се да ги визуализирате.

Бъдете по-весели

Кардиолозите отдавна са доказали, че често повтарящите се и силни отрицателни емоции - тъга, безпокойство, гняв, ревност, съкращават продължителността на живота. В същото време положителните емоции я повишават. Радостта от общуването с интересни приятели, стабилното семейство, хубавата работа, добре подреденият дом, стилният гардероб съвсем не са за пренебрегване като елементи от постройката, наречена „щастие". Между прочем, щастието е наука, която се овладява като предметите в училище, смятат психолозите. Някои от учениците са по-надарени, други трябва да положат по-големи усилия. И както често се случва, най-добре се справят не най-талантливите, а най-упоритите, тези, които полагат най-много усилия и не се отчайват от временните неуспехи.

Практически упражнения

* Възползвайте се от всички възможности да се повеселите - и най-незначителните.
* Предвкусвайте приятните моменти, за да можете да ги оцените още по-добре, когато настъпят.
* По-често наблюдавайте щастливите хора.
* Не бъдете мрачни и не изливайте лошото си настроение върху ближните. Ако се чувствате съсипани след работа, не се прибирайте веднага вкъщи, а първо се поразходете. Преодолейте неделния стрес с по-дълго излежаване в леглото и т. н.
* Бягайте от негативните емоции, защото те се самогенерират. Колкото повече им се поддаваме, толкова по-дълго ще траят.
* Не се оплаквайте и не се самосъжалявайте.
* Гледайте на трудностите като на проблеми, подлежащи на разрешаване, и не смятайте, че са резултат от несправедливото отношение на съдбата към вас.
* Вместо да се поддавате на лошите си настроения, постарайте се да ги анализирате и да вникнете в причината, която ги е породила.
* В стресиращи моменти се опитвайте да омаловажавате свързаните с тях неприятности.
* Култивирайте чувството си за хумор.
* Направете така, че близките ви хора да се чувстват щастливи - бъдете сигурни, че те ще ви отвърнат със същото.

Автор: Стела Златева

Представяме Ви:

7 обяснения на косопада

Дали сме здрави - за това може да се съди и по състоянието на косата ни. Започне ли да капе, значи нещо не е наред. Но какво по-точно? Сигурно знаете, че човешкият косъм живее от три до пет години и с...

Всичко за ръцете

Изложени на агресии от всякакъв род, нашите ръце, при положение че не полагаме достатъчно грижи за тях, издайнически и безмилостно оповестяват годините ни на околните. За да противодействаме на необра...

Френският маникюр

Той е един om най-изтънчените начини ga се подчертае красотата на ръцете и на добре поддържаните нокти. Френският маникюр отива абсолютно на всички, но не е особено лесен за реализиране, когато не се ...

Епилация със захар

От нежеланото окосмяване на тялото можем да се отървем не само с помощта на горещ восък. В древността например за епилация хората са използвали... захар. Ако искате да се възползвате от опита им, приг...

Начало