Козметични рецепти » Не крийте емоциите си

 Не крийте емоциите си

През последните трийсет години специалистите по въпроса са единодушни - дори ако емоциите ни са силно отрицателни, ние не бива да ги прикриваме, а да ги изразим. Това обаче твърде често е невъзможно заради добрия тон, правилата на елементарното възпитание, ограниченията на обществения ред. Ние продължаваме повече или по-малко успешно да се контролираме и да си слагаме спирачки. Оттук и рискът един прекрасен ден да не можем да се сдържим и да експлодираме или да се разболеем. Как да преодолеем противоречието и да заживеем в мир с емоциите си?

Осъзнайте какво изпитвате

Защо? Всички чувства са полезни (дори и тези, които не смеем да признаем), понеже ни помагат да се ориентираме в отношенията си с околните и да решим конфликтите си с тях. Точно затова можем да извлечем облага дори от срама, гнева и завистта. Срамът играе ролята на аларма и ни пречи да нарушим законите на обществото, гневът пък ни помага да утвърдим статута си в очите на другите. Дори завистта, това чувство-табу, може да е полезно, ако се превърне в мотив да се самоусъвършенстваме, за да напреднем в живота.
Кога? Осъзнавайте емоциите си в момента на тяхното зараждане. Често хората си дават сметка какво изпитват едва след като са налице непоправими щети. Така например неосъзнатата завист може да ви накара да злословите за повишения в службата колега и да се опитвате да му пречите. В крайна сметка отрицателните последствия ще са за вас - вместо да работите над себе си, ще си пропилеете времето в предварително изгубена битка.

Изразявайте чувствата си

Защо? Защото те играят основна роля в общуването с хората. Ако ги запазите вътре в себе си, как другите ще отгатнат, че са ви засегнали, и как ще престанат да ви дразнят с поведението си, щом не подозират каква е вашата реакция. Освен това прикриването на емоциите разрушава психическото и физическото равновесие на човека - стаяваният с години гняв може да доведе до инфаркт или инсулт.
Как? Не чакайте да останете насаме със себе си, за да крещите, да ридаете или да биете с юмруци въглавниците. Това ще ви направи още по-нещастни. От друга страна, внимавайте как показвате чувствата си, за да не се обърне ситуацията срещу вас. Ако постоянно демонстрирате колко сте нещастни, в началото околните ще ви съчувстват, после ще се усетят безсилни да ви помогнат и накрая ще се отегчат. Изразявайте емоциите си не защото искате да се разтоварите, а защото се стремите да разрешите конкретен проблем. Когато се разгневите някому, критикувайте само стореното от него, а не личността му. Ако завиждате, споделете грозното чувство с близък, който няма да ви съди, и се постарайте да го трансформирате в подтик за действие.

Анализирайте негативните си емоции

Защо? Ако често изпитвате завист, ревност, тъга и срам, ако постоянно се усещате не на мястото си, замислете се дали всичко е наред със самоуважението и с осъзнаването ви като зряла личност.
Как? Поискайте съвет от най-близките си хора и не се страхувайте да потърсите помощ от психиатър.

Създавайте си положителни емоции

Защо? Наистина е много по-лесно да се отдадете на лошите чувства и да не търсите в себе си добрите - на този свят грозното все още е повече от хубавото. Дайте си сметка обаче, че след като гневът поражда още по-голям гняв (знаете го от собствен опит), няма начин щастието да не ражда щастие. Механизмът е един и същ, така че заложете на положителните емоции.
Как? Ако се опитвате всяко отрицателно чувство автоматично да потискате с положително, няма да постигнете нищо. Най-добре се научете да цените всички приятни неща на този свят - ясното синьо небе, спящото бебе, лудия смях с приятелки, лятната дъга. Помнете, че живеете тук и сега, и не позволявайте на лошите емоции да скриват от вас добрите страни на битието.

Уважавайте чувствата на другите

Защо? Емпатията или умението да разбирате това, което другите изпитват, е най-пълноценният начин за общуване с хората.
Как? Опитайте се да се поставите на тяхно място. Например возите някого с колата си и ви се струва, че той се страхува. Кажете му: „Имам чувството, че се безпокоиш от нещо”, за да му внушите, че ще се постараете да карате внимателно. Подобно разумно поведение е противоположно на апатията - липсата на всякакъв интерес към чувствата на другите, и на антипатията - склонността изобщо да отричате правото им на емоции. И апатията, и антипатията в крайна сметка са вредни за този, който ги изпитва.

Автор: д-р Виолета Младенова, психолог

Представяме Ви:

Ваната прави чудеса

Колко хубаво е, когато рецептите за здраве и добро самочувствие се оказват невероятно приятни за изпълнение. Още повече, че като лежите в благоуханната вана, пълна с пяна, морска сол, етерични масла и...

Грим за топлото време

Розово - полъх ня свежест Когато е дозиран както трябва, гримът в розово придава неподправена младост и свежест на лицето. За кого? *Подходящ е за всички, ако ружът и червилото се подбера...

Макиажът - истини и заблуди

Как да улучим точния нюанс на фон дьо тена си, да сложим коректора там, където трябва, да спасим миглите си от окапване... Смятаме, че знаем всичко по въпроса, но дали е така? С фон дьо тен можем...

Да си направя ли татуировка?

Татуировката не е само способ да се разграничиш от тълпата. Днес художественото и изпълнение е достигнало такова ниво, че тя е станала предмет на изкуството и модата. Художествената татуировка н...

Начало