Още рецепти » 15 ноември

 15 ноември

ЗАКУСКА

Сандвичи с млечен пастет

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 ч.ч. ситно натрошено сирене, 1 малка глава лук, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 3 скилидки чесън, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Сипваме киселото мляко в платнена торбичка /или в торбичка от многослойна марля/ и го оставяме да се изцежда една нощ. Разтопяваме сиренето на водна баня заедно с маслото. След това при непрекъснато бъркане прибавяме изцеденото кисело мляко. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме също така ситно нарязания магданоз, стритата чубрица, счукания чесън и сол на вкус. Поднасяме пастета, намазан върху сандвичи или върху хапки.

ОБЯД

Кралска супа

Продукти за 4 порции: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.

Пилешки пилаф

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави лук, 6 ч.ч. вода, 1 1/2к.ч. стафиди, 2 с.л. прясно мляко, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на малки парченца. Пускаме късчетата месо във врящата вода, към която прибавяме млякото, и ги варим докато омекнат. След това изваждаме месото и слагаме в бульона изчистения и измит ориз и ситно нарязания лук. Варим 25 мин, връщаме месото, прибавяме стафидите, посоляваме и задушаваме ястието на слаб огън още 10 мин.

Шоколадов пастет

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Наденички с прясно зеле

Продукти за 6 порции:6 наденички, 1 кг прясно зеле, 3 глави лук, 1-2 глави чесън, 40 г краве масло, 3-4 с.л. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на едри филийки. Нарязваме зелето на ситно и го сваряваме в 2 л подсолена вода, която сме поръсили с малко черен пипер. Оставяме наденичките цели, но тук там ги набождаме с вилица. Попарваме ги 3-4 мин в кипяща вода и след това ги запържваме в сгорещеното масло. Изваждаме ги и в същата мазнина запържваме лука. Прибавяме отцеденото зеле и ситно нарязания чесън, наливаме виното, разбъркваме и оставяме на тих огън за десетина минути. После разпределяме зелето в чиниите за сервиране и слагаме във всяка чиния по 1 наденичка.

Крем с кисело мляко и ябълки

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 непълна ч.ч. захар, сокът и кората от половин лимон, 2 големи ябълки, 1-2 к.ч. плодове от компот, 1 к.ч. орехови ядки, сироп от малини /или вишни/.

Нaчин на приготвяне:Сипваме киселото мляко в платнена торба и го оставяме да се отцеди. Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната част и ги нарязваме на дребни кубчета. Смесваме ябълките с отцеденото мляко и прибавяме настърганата лимонова кора, лимоновия сок, отцедените плодчета от компот и едро нарязаните орехови ядки. Разбъркваме леко сместа и я разпределяме в подходящи чаши или чинийки. Преди поднасяне поливаме крема с малинов или вишнев сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Стъклото в интериора

Още в древен Египет, а и във Финикия, било познато изкуството за правене на стъкло. Но първата си сериозна победа стъклото завоюва, когато от материал за практически нужди се превръща в мощно оръжие з...

За някои неразположения през бременността

Гинеколозите смятат, че бъдещите майки не бива да драматизират различните неприятни усещания, спохождащи ги през деветте месеца на бременността, тъй като те нямат отрицателни последствия върху здравет...

Манджи с кисело зеле

Боб с кисело зеле Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ...

Как да си отгледате годжи бери

Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От десет години то е на мо...

Начало