ЗАКУСКА
Муфлати
Прoдукти: 500 г брашно, 30 г мая, 1 1/2 ч.ч. вода, 1 щипка сол, 3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в 1/2 ч. ч. топла вода и изчакваме да кипне. В широка купа изсипваме брашното, в средата правим кладенче и прибавяме маята, водата, олиото и 1 щипка сол. Разбъркваме до получаване на меко тесто. Намазваме по-голяма тава с мазнина. От тестото правим 15-20 топчета, нареждаме ги в тавата и ги оставяме за 20 минути. Намазваме с олио работния плот и ръцете и правим от всяка топка кръгъл, тънък лист. Загряваме тиган по възможност с дебело дъно, намазняваме го. Печем муфлатите в тигана от двете страни до леко порозовяване. После ги редим една върху друга. Сервираме заедно с купички с масло, мед и сладко по избор.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Мусака с патладжани и кайма
Прoдукти: 3 патладжана, 600 г кайма, 1 глава лук, 2 домата, 4 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, черен пипер, сол, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, зехтин.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на дребни шайби, посоляваме ги и оставяме да се отцеди горчивият сок. Измиваме ги и изпичаме на скара. Нарязваме на ситно лука и задушаваме в зехтин заедно с каймата и накълцания чесън. Накрая добавяме ситно нарязаните домати и подправките. Отделно приготвяме сос от маслото, брашното и прясното мляко. Бъркаме непрекъснато до сгъстяване. В глинен съд редим половината патладжани, цялата плънка и отгоре останалите патладжани. Заливаме със соса и запичаме.
Торта от белтъци
Прoдукти: 12 белтъка, 280 г лешници, 280 г пудра захар, 40 г шоколад, канела, карамфил, кората на половин лимон, шоколадова глазура.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг и прибавяме към тях смлените лешници, захарта, настъргания шоколад, канелата, карамфила и настърганата лимонова кора. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерена фурна. След като изстине, покриваме с шоколадова глазура.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Прoдукти: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Маскарпоне с боровинки
Прoдукти: 300 г боровинки (пресни или замразени), 250 г захар, 200 мл ром, 250 мл вода; зa крема: 250 г маскарпоне или сирене Крема, 2 жълтъка, 60 г пудра захар, 4 ч.л. лимонов сок, 2 ванилии, 8 с.л. заквасена сметана.
Нaчин на приготвяне: Кипваме водата със захарта, варим 4-5 мин и добавяме боровинките и рома. Варим още няколко мин и охлаждаме. Отделно разбиваме с миксер сиренето, жълтъците, захарта с ванилиите и лимоновия сок. Накрая добавяме и сметаната. Разливаме боровинковата смес в стъклени купички и върху нея шприцоваме приготвения крем.
Паркът Гюел е емблематично място, в което фантазия и реалност си дават среща и оформят една нова естетика, изпълнена със символизъм и отворена към по-тясна връзка с природата. Вдъхновен от идеята за с...
Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...
Според начина на отваряне вратите се делят на крилати, сгъваеми, плъзгащи се и въртящи се. По силата на своите конструктивни особености последният тип се използва предимно за помещения с голям поток п...
Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...