ЗАКУСКА
Палачинки с кисело мляко
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.
ОБЯД
Чорба с кисело мляко
Продукти за 4-5 порции: 5 картофа, 4 моркова, половин глава целина, 2-3 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината, морковите и картофите на кубчета. Сипваме всичко в подходящ съд, заливаме с 5 ч.ч вода и варим на умерен огън. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани на едро ренде домати. Варим още 10 мин и отстраняваме от огъня. Сипваме киселото мляко, посоляваме на вкус и разбъркваме. Поднасяме чорбата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Пържено пиле с чеснов сос
Продукти за 4 порции: 1 средно голямо пиле, 2 глави лук, 4 с.л. брашно, 100 г краве масло, 1 глава чесън, сокът от 2 лимона, кимион, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Завързваме крилете и краката на пилето плътно към тялото, за да не стърчат. Натриваме го от всички страни със смес от кимион, черен пипер и сол. В съд с капак разтопяваме половината от маслото и изпържваме в него пилето от всички страни. Изваждаме го и слагаме в същата мазнина ситно нарязания лук. След като се задуши, прибавяме брашното, разреждаме с 3 ч.ч. пилешки бульон и оставяме соса да се вари около 5 мин. Нарязваме пилето на порции, слагаме ги в соса и ги оставяме да се варят 15 мин. Накрая подправяме със счукания с малко сол чесън, лимонов сок, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Реване с ванилия
Прoдукти: 5 яйца, 5 с.л. захар, 2 ванилии, 5 с.л. брашно; за сиропа: 600 г крестална захар, 2 ч.ч. вода
Нaчин на приготвяне: На слаб котлон разбиваме жълтъците, захарта и 1 к.ч. вода до сгъстяване. Държим съда на печката, докато захарта напълно се стопи. Сваляме от котлона и продължаваме биенето, докато сместа съвсем побелее. Тогава с бъркане прибавяме лъжица по лъжица брашното. Измесваме еднородна смес. Щом тя поизстине, пак лъжица по лъжица прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Бъркаме леко отдолу нагоре с дървена лъжица, докато снегът не се смеси съвсем с тестото. Ароматизираме с ванилия и изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка. Печем в предварително загрята умерена фурна. Възвираме сироп и с него, докато е врял, заливаме изстиналото реване. Оставяме сладкиша добре да попие и тогава сервираме.
ВЕЧЕРЯ
Сирене на фурна с лук
Продукти за 4 порции: 400 г сирене, половин пакетче краве масло, 1 връзка зелен лук /1 глава стар лук/, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в разтопеното масло. Щом поомекне, го прехвърляме в тавичка и прибавяме натрошеното сирене и ситно нарязания магданоз. Печем в умерено загрята фурна. След 10 мин заливаме със смес от млякото, разбитите яйца, брашното и 1 щипка сол. Връщаме ястието във фурната за още 10 мин.
Ягодов крем
Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 1 кофичка сметана, 500 г ягоди, 3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Слагаме киселото мляко в торба от тензух и го оставяме няколко часа да се изцеди. Разбиваме сметаната с пудрата захар и я смесваме с изцеденото кисело мляко. Приготвената смес разсипваме в чаши за шампанско, така че да напълним чашите до половината. Върху разлятата смес нареждаме с връхчетата нагоре добре измитите и отцедени ягоди. Преди сервиране поръсваме крема с пудра захар.
Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...
Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...
Банички с риба Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. топла вода, 15 г мая за хляб, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, сокът от половин лимон, 200 г рибно филе, черен пипер, сол....
Камелията произхожда от земите на Япония, Индия и Китай и е известна като най-капризната сред цветята. Начинаещите любители не само у нас, но и в Европа от много любов я поставят в топли помещения, ко...