01.10.2020 година
1564339898.swf
Т
емата
 48269 |  0 
Какво да сготвим с яйца? – 58 рецепти
Бъркани яйца с картофи

Продукти за 4 порции: 4 големи картофа, 3-4 с.л. олио, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги обелваме, докато са още топли. Оставяме да изстинат и ги нарязваме на кубчета, които запържваме в мазнината. Държим картофите на огъня, докато се зачервят. При непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, разбити със сол на вкус. Когато белтъците побелеят, отстраняваме ястието от огъня.

Бъркани яйца с патладжан

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 600 г патладжани, 2 с.л. краве масло, 1 връзка копър, 2 скилидки чесън, черен пипер, индийско орехче, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на колелца с дебелина около 1 см, посоляваме и ги оставяме поне 3-4 часа, за да си пуснат горчивия сок. Изплакваме и ги подсушаваме. Сгорещяваме мазнината и пържим патладжаните на умерен котлон 10 мин. Прибавяме счукания със сол чесън и пържим още 3 мин. Сваляме патладжаните от котлона и ги наръсваме с черен пипер, сол, индийско орехче и ситно нарязан копър. Разбиваме яйцата, посоляваме ги, загряваме останалата мазнина, връщаме патладжаните в тигана, поливаме ги с яйцата и бъркаме, докато белтъците се втвърдят.

Бъркани яйца с пилешки дробчета

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 300 г пилешки дробчета, 100 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме дробчетата 2-3 мин в кипяща подсолена вода и отцеждаме. Нарязваме ги на парченца и задушаваме в сгорещената мазнина. Прибавяме яйцата, разбити заедно със ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Пържим като непрекъснато разбъркваме.

Варени яйца в сос

Продукти за 2 порции: 4 пресни яйца, 60 г краве масло, 100 г пушени гърди /или сланина/, 1 главичка лук, 4 домата, 4 с.л. брашно, 150 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. олио, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Пускаме яйцата във вряща вода, варим ги 4 мин, охлаждаме и ги обелваме. Нарязваме доматите на кубчета, а пушените гърди – на 4 филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме до омекване в олиото. Слагаме гърдите върху лука, а върху тях разстиламе настърганите домати. Задушаваме още 2-3 мин, след което оставяме под капак на края на печката. От брашното, маслото и млякото приготвяме рядък бешамелов сос, кипваме и при непрекъснато бъркане прибавяме настърганото сирене. Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Разпределяме задушените с лука и доматите пушени гърди в две гювечета, нареждаме върху тях сварените яйца, заливаме с приготвения сос, захлупваме и печем 10-12 мин в гореща фурна.

Вегитариански бифтек с яйце

Продукти за 5 порции: 600 г картофи, 250 г грах, 2 моркова, 1 парче целина, 100 г ориз, 1 пакетче краве масло, 7 яйца, 50 г брашно, 75 г галета, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите и ги настъргваме на ситно ренде. Нарязваме на ситно морковите и целината и ги сваряваме в малко вода. Поотделно в подсолена вода сваряваме граха и ориза. Смесваме всички тези продукти, прибавяме 2 яйца, ситно нарязания магданоз, сол и черен пипер на вкус. Омесваме добре и разделяме сместа на 5 части, които овалваме в брашното и галетата и изпържваме в сгорещената мазнина. Изпържваме останалите яйца на очи и поднасяме всеки бифтек с по едно изпържено яйце отгоре.

Ветрило с яйце

Продукти за 5 порции: 200 г сух хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 250 г печен патладжан, 200 г червени домати, 150 г сирене, 1 к.ч. олио, 5 яйца, 5 скилидки чесън, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на дребни парченца и го заливаме с млякото. Обелваме опечения патладжан и го пасираме. Прибавяме половината домати, които сме обелили и настъргали на ренде, счукания чесън, 100 г настъргано сирене. Разбъркваме добре с миксер и добавяме накиснатия хляб. Посоляваме и продължаваме да бъркаме, докато получим еднородна смес, като постепенно сипваме половината от олиото. Готовата смес разпределяме по равно в 5 чинии, където я разстиламе ветрилообразно. В основата на всяко “ветрило” слагаме по едно яйце, предварително изпържено в останалото олио.

Грах с яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 100 г краве масло, 1 консерва стерилизиран грах, 200 г настърган кашкавал, 4 с.л. кисело мляко, суха чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в малка тавичка и изсипваме вътре граха. Разбиваме яйцата с киселото мляко, 3-4 с.л. студена вода и малко сол, след което ги изсипваме при граха. Поръсваме ястието със стритата чубрица и настъргания кашкавал и печем 15 мин в умерена фурна.

Гъби с яйца на фурна

Продукти за 2-3 порции: 400 г гъби, 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 2-3 с.л. олио, 30 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на малки парченца и ги пържим в смес от олиото и половината от маслото, докато останат на мазнина. Изсипваме ги в тавичка, посоляваме и поръсваме със ситно нарязания магданоз и малко черен пипер. Разбъркваме, заглаждаме ги отгоре и заливаме с яйцата, които сме разбили заедно с млякото и останалото разтопено масло. Запичаме 15 мин в умерена фурна.

Гъби с яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 200 г гъби, 8 яйца, 60 г краве масло, 1-2 с.л. оцет, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Подсоляваме и подкиселяваме с оцета 1 л вода, след което я кипваме. Внимателно счупваме яйцата във врящата вода. Варим 5 мин, изваждаме и ги отцеждаме добре. Отделно сваряваме гъбите в подсолена вода, след това ги задушаваме, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Разпределяме гъбите в чинии за сервиране, като правим вдлъбнатинки за яйцата. Слагаме яйцата при гъбите и заливаме с разтопеното масло, оцветено с малко червен пипер.

Домати с бъркани яйца на фурна

Продукти за 5 порции: 1 кг домати, 1 пакетче краве масло, 2 глави лук, 200-300 г сирене, 2-3 яйца, 1 1/2ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го пържим в сгорещената мазнина, докато омекне. Прибавяме обелените и настъргани домати и варим 15 мин. Поръсваме с брашното и сол на вкус и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене и разбитите с млякото яйца. Разбъркваме, поръсваме с наситнения магданоз, изсипваме в тавичка и печем в умерена фурна.

Домати с яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 8 средно големи домати, 8 яйца, 1 ч.ч. настъргано сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите на тънки филийки. Нареждаме ги в намаслена тавичка, посоляваме и леко ги запичаме в умерена фурна. Щом позасъхнат счукваме отниско върху тях яйцата, като внимаваме да останат цели. Поръсваме отгоре настърганото сирене и червения пипер, поливаме с олиото и печем, докато яйцата се втърдят.

Забулени яйца върху задушени гъби

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 300 г гъби, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки и ги задушаваме до омекване в 2/3 от мазнината, към която постепенно прибавяме 1 к.ч. гореща вода. Поръсваме със сол и черен пипер на вкус и ги разпределяме в чиниите за сервиране. В съд с вряща и подкиселена с оцета вода чукваме от ниско яйцата, захлупваме и варим, докато белтъка забули жълтъка. Изваждаме и ги разпределяме върху гъбите /по 2 в порция/. Заливаме яйцата с останалото разтопено масло, което сме оцветили с червения пипер.

Забулени яйца със сирене

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 250 г сирене, 100 г краве масло, 1 с.л. оцет, 2 ч.ч. вода, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме дъното на малка тавичка с 1/3 от разтопеното масло и разстиламе натрошеното сирене. В съд с вряща вода, към която сме прибавили оцета и малко сол, счупваме от ниско яйцата и ги варим, докато белтъкът забули жълтъка. Изваждаме ги и ги нареждаме върху сиренето. Поливаме отгоре с останалото разтопено масло и запичаме 10 мин в умерена фурна. Поръсваме готовото ястие с червен пипер.

Задушен зарзават с яйца

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 2 средно големи картофа, 2 домата, 2 чушки, 1/2 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 яйца, 4 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: В сгорещената мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаните на кубчета картофи, ситно нарязаните чушки, обелените и настъргани домати. Задушаваме 15 мин на тих огън, след което посоляваме и прибавяме разбитите яйца. Държим на огъня, докато яйцата стегнат. Отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Задушено свинско с бъркани яйца

Продукти за 4 порции: 250 г свинско месо от плешката, 2 глави лук, 4 домата, половин малка тиквичка, 1 зелена чушка, 1 с.л. олио, 150 мл месен бульон, 4 яйца, черен пипер, сол, олио.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и заедно с нарязания на парченца лук го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме обелената и нарязана на кубчета тиквичка, попарените, обелени и ситно нарязани домати и нарязаната на ивички чушка, заливаме с бульона, посоляваме, поръсваме с черен пипер и и задушаваме 40 мин. Разпределяме ястието в чинии и покриваме с отделно изпържените бъркани яйца.

Запечени яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г настърган кашкавал, 5 с.л. масло, 1 к.ч. оцет, червен и черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена и подкиселена с оцета вода и чукваме едно след друго от ниско яйцата в нея. Внимаваме да останат цели. Варим 2-3 мин и ги изваждаме с решетеста лъжица. Застиламе дъното на намаслена тавичка с настърган кашкавал, подреждаме отгоре яйцата и ги заливаме с горещо масло, подправено с червен пипер. Подправяме с черен пипер и запичаме в умерена фурна.

Зеле със забулени яйца

Продукти за 4 порции: 1 зелка, 1 лимон, 1 к.ч. олио, 1 л вода, 3-4 с.л. оцет, 8 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелката на лентички. Прибавяме изстискания лимонов сок, олиото и сол на вкус. Разбъркваме и изсипваме в тавичка. Печем в силна фурна. Отделно кипваме водата, която сме смесили с оцета. Внимателно чуквамеме във врящата вода яйцата, така че да останат цели. Варим 5 мин, изваждаме ги и ги нареждаме върху запеченото зеле.

Зеленчукова смес

Продукти за 4 порции: 1 зелена чушка, 250 г домати, 1 малка глава лук, 1 скилидка чесън, 4 яйца, 1 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушката на ивички, прибавяме ситно нарязания лук и счукания чесън и запържваме сместа в сгорещеното олио, докато лукът стане прозрачен. Прибавяме попарените, обелени и ситно нарязани домати, задушаваме, прибавяме яйцата и бъркаме още 5 мин на огъня. Посоляваме и поръсваме с черен пипер.

Кайгана

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 1 к.ч. брашно, 2 с.л. краве масло, сол, 2-3 с.л. настърган кашкавал /натрошено сухо сирене, мед, мармалад, конфитюр, захар/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и при непрекъснато бъркане прибавяме толкова брашно, че да получим гъста каша. Посоляваме и изсипваме сместа в тавичка, намазана с 1 с.л. краве масло. Отгоре нареждаме останалото краве масло, нарязано на тънки люспи. Печем в умерена фурна. Готовото ястие нарязваме на квадрати, върху които слагаме по желание някой от следните продукти - натрошено сухо сирене, настърган кашкавал, мед, мармалад, конфитюр, захар.

Парени яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 с.л. оцет, 100 г натрошено сирене, 100 г краве масло, 1-2 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В тиган с широко дъно кипваме 2 ч.ч. вода, прибавяме оцета и чукваме от ниско едно след друго яйцата, като внимаваме да останат цели. Когато се забулят ги прехвърляме в затоплени чинии /по две във всяка чиния/, в които предварително сме разсипали натрошеното сирене. Запържваме маслото, поръсваме го с червения пипер и заливаме с него яйцата. Накрая посоляваме и поднасяме.

Пиперки със сирене и яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.

“Пияни” яйца

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 1 ч.л. брашно, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме подправките във виното, кипваме го и внимателно сипваме яйцата в него. След като се забулят, ги изваждаме, а винената смес варим още 5-6 минути. Размиваме брашното със съвсем малко вода и заедно с разтопеното масло го прибавяме към виното. Посоляваме и варим още 5-6 мин. Подправяме готовите яйца със сол и черен пипер, разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с винения сос.

Пържени домати с яйца

Продукти за 4 порции: 3-4 големи домата, 60 г краве масло, 1 глава лук, 12 яйца, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите и ги обелваме. Нарязваме ги на 12 кръгчета с дебелина около 1 см. Сгорещяваме маслото и запържваме лука, който сме нарязали много ситно. След това нареждаме отгоре доматените кръгчета и ги позапържваме без да бъркаме. От ниско счупваме върху всяко доматено кръгче по едно яйце. Посоляваме и оставяме на огъня, докато белтъка се втвърди. Посоляваме и поднасяме.

Пържени бъркани яйца със сирене и домати

Продукти за 2 порции: 4 яйца, 4 средно големи домата, 1 глава лук, 100 г сирене, 1 с.л. краве масло, 2 с.л. олио, сок от 1 лимон, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 връзка магданоз, сол, 2 люти чушки /по желание/

Нaчин на приготвяне: Отрязваме капачета на доматите и ги издълбаваме. Посоляваме отвътре и ги обръщаме да се отцедят. Загряваме маслото и задушаваме ситно нарязания лук, вътрешността на доматите и капачетата, нарязани на дребно. След 5 мин последователно прибавяме натрошеното сирене, лютите чушки и леко разбитите яйца. Когато белтъкът побелее, отстраняваме от огъня. На дъното на блюдо за сервиране разстиламе ситно нарязания магданоз, леко посолен и размесен с олиото и лимоновия сок. Отгоре нареждаме доматите, напълнени с изпържените яйца и поръсени с настъргания кашкавал.

Пържени чушки с яйца

Продукти за 4 порции: 6 яйца, 200 г зелени чушки, 10-12 зърна червен пипер, 1 непълна к.ч. зехтин или олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на кръгчета и ги пържим в сгорещената мазнина до порозовяване. Изваждаме ги и в същата мазнина изпържваме яйцата. След това без да бъркаме изсипваме върху яйцата изпържените чушки. Разпределяме в 4 чинии и сервираме ястието, поръсено със сол, черен и червен пипер.

Пържени яйца в тиролски сос

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. олио, 500 г домати, 1 к.ч. оцет, 2-3 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината от маслото и изпържваме яйцата на очи. Посоляваме и ги разпределяме в чиниите за сервиране.Задушаваме ориза в останалато масло, посоляваме и го разпределяме на купчинки в чиниите с яйцата. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в олиото, докато стане златист. Заливаме го с оцета и варим на умерен огън, докато оцетът се изпари наполовина. Прибавяме обелените и настъргани домати, скилидките чесън и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме соса 10-15 мин на тих огън. Прецеждаме го и заливаме изпържените яйца и ориза.

Пържени яйца със зеленчук

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 2 малки моркова, 1 корен от магданоз, 1 парче целина, 3 гъби, 1 средно голям сварен картоф, половин глава лук, 1 ч.л. доматено пюре, четвърт пакетче краве масло, 50 г кашкавал, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 6-7 стафиди, магданоз, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината, докато омекне. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци, посоляваме, заливаме с част от зеленчуковия бульон и продължаваме да задушаваме. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме нарязания на кубчета сварен картоф, стафидите, доматеното пюре, червения пипер и останалия бульон. Разбъркваме сместа добре. Отгоре изсипваме леко разбитите яйца и държим на огъня, докато белтъкът побелее. Отстраняваме от огъня и поръсваме с наситнен магданоз и настърган кашкавал.

Пържени яйца със сос от краставички

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 2 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. ситно нарязани и изстискани кисели краставички, 1 к.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. оцет, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме яйцата на очи в сгорещена мазнина и посоляваме. Отделно в олиото запържваме брашното до златисто, наливаме бульона и варим, докато получим умерено гъст сос. Прибавяме оцета и нарязаните и изстискани краставички, разбъркваме, отстраняваме от огъня и поръсваме с черен пипер. Гарнираме изпържените яйца с приготвения сос.

Раци с яйца

Продукти за 4 порции: 5 яйца, 200 г месо от раци, 1 с.л. вино, 1-2 к.ч. олио, 1-2 щипки брашно, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с малко сол, като отделяме 1 белтък. Разбиваме отделения белтък с брашното и малко сол. Прибавяме нарязаното месо от раците и разбъркваме добре. Изпържваме сместа в част от олиото и отцеждаме. Смесваме раците с яйцата и разбъркваме. Изпържваме тази смес в останалото олио, като внимателно разбъркваме. Отстраняваме съда от огъня и напръскваме ястието с виното.

Роженска манджа

Продукти за 3-4 порции: 6 яйца, 1 с.л. брашно, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. натрошено сухо сирене, 1 ч.л. червен пипер, 5-6 скилидки чесън, сол.

Нaчин на приготвяне: В тава наливаме 1 л подсолена вода. Загряваме я на огъня и чукваме в нея яйцата. В тенджера запържваме в 2 с.л. олио препеченото брашно. Поръсваме половината от червения пипер и разреждаме с 1 к.ч. топла вода. Слагаме натрошеното сухо сирене и сварените на очи яйца. Сипваме и част от водата в тавата. Държим тенджерата на огъня и внимателно разбъркваме. Когато сосът се сгъсти, прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Отделно запържваме в 1 с.л. олио останалия червен пипер и заливаме с него ястието. Запичаме 10 мин в умерена фурна.

Яйца в гнезда от картофи

Продукти за 4 порции: 700-800 г картофи, 8 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 5-6 с.л. разтопено краве масло, 4-5 с.л. натрошено сирене или настърган кашкавал, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пресоваме. Прибавяме млякото, 2 с.л. разтопено масло, ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол и 2 с.л. натрошено сирене или настърган кашкавал. Разбъркваме сместа и я разстиламе в намаслена тавичка. Правим 8 вдлъбнатини и във всяка счукваме по едно яйце. Поръсваме с останалото сирене /или кашкавал/, поливаме с останалото масло и запичаме в умерена фурна.

Яйца в домати

Продукти за 4 порции: 4 пресни домата, 4 твърдо сварени яйца, 3-4 с.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 малка глава лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме обелените яйца в предварително издълбаните домати. Задушаваме издълбаната месеста част на доматите заедно със ситно нарязаните чесън и лук. Подправяме със сол и черен пипер и заливаме доматите. Запичаме в умерено загрята фурна.

Яйца в лучен сос

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 1/2 ч.ч. сварен ориз, 3 с.л. олио, 1 с.л. ситно скълцан лук, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 с.л. сос „Бешамел”, 2-3 с.л. прясна сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Чукваме яйцата в кипяща подсолена вода, в която да станат на топки, или ги изпържваме на очи. Отделно запържваме лука в сгорещеното олио. Щом стане златист, поръсваме червения пипер, бъркаме няколко секунди и след това сипваме бешамеловия сос. Оставяме сместа да поври 5-6 мин на тих огън, като от време на време разбъркваме. Прецеждаме през ситна цедка, посоляваме и подправяме с 2-3 с.л. прясна сметана. Нареждаме готовите яйца върху сварения ориз и заливаме с приготвения сос.

Яйца в сос “Бешамел”

Продукти за 6 порции: 7-8 твърдо сварени яйца, 150 г кашкавал, сол, черен пипер; зa соса: 100г масло, 80 г брашно, 250 мл прясно мляко, 3 яйца, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Обелваме твърдо сварените яйца и ги нарязваме на четвъртинки. В сгорещеното масло пържим брашното до порозовяване, разреждаме с бъркане с хладкото мляко, подправяме със сол и черен пипер и оставяме кашата на котлона да се посгъсти. Като изстине, я застройваме със суровите яйца. Изсипваме тази смес в огнеупорен съд, отгоре нареждаме четвъртинките яйца, наръсваме с настъргания кашкавал и запичаме.

Яйца върху лук

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 3 глави лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, прибавяме олиото и 1 к.ч. вода, посоляваме, разбъркваме, захлупваме и задушаваме 10 мин, като често разбъркваме. Чукваме върху лука яйцата, посоляваме и оставяме да се пържат 3-4 мин на тих огън без да бъркаме. От време на време разклащаме тигана, за да се изпържат и белтъците. Накрая поръсваме с червен пипер и отстраняваме от огъня.

Яйца върху млечна подложка

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1 кг кисело мляко, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. оцет, сол, черен пипер, 2-3 скилидки чесън, 60 г масло

Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме млякото, брашното, оцета и 2 яйца. Подправяме със сол и черен пипер, подлучваме със счукания чесън и разреждаме с 350 мл вода. Изсипваме тази смес в огнеупорна тавичка и отгоре счукваме останалите яйца, като гледаме да се запазят цели. Най-отгоре разпределяме маслото, нарязано на люспи и запичаме в умерено слаба фурна 10 мин.

Яйца върху паниран хляб

Продукти за 6 порции: 6 филии бял хляб, 6 яйца, 1 к.ч. олио, 1 с.л. брашно, 2-3 бучки захар, 2 с.л. доматено пюре, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: От хлебните филии оформяме квадратчета, които изпържваме в половината от олиото и нареждаме в дълга чиния. В същата мазнина изпържваме и яйцата, като ги чукваме от ниско, за да останат на очи. Разпределяме яйцата върху филийките хляб и посоляваме. В останалата мазнина запържваме брашното, прибавяме захарта и доматеното пюре. Разреждаме с гореща вода, посоляваме на вкус и заливаме филийките с яйцата.

Яйца върху пюре от леща

Продукти за 4 порции: 500 г леща, 4 резена шунка, 4 яйца, половин пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме лещата и я сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме и я пасираме. Сипваме полученото пюре в намаслен огнеупорен съд и подреждаме отгоре резените шунка. Върху всеки резен внимателно счупваме по едно яйце. Посоляваме и поливаме с разтопеното масло. Запичаме ястието във фурната, докато белтъците побелеят и се втърдят.

Яйца на очи върху задушени гъби

Продукти за 5 порции: 10 яйца, 500 г гъби, 100 г краве масло, 50 г кашкавал, 1 к.ч. вода, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на тънки филийки и ги слагаме в тавичка заедно с маслото и водата. Леко посоляваме и задушаваме, докато омекнат. Поръсваме с настъргания кашкавал. Оформяме на повърхността 10 вдлъбнатинки, в които счупваме от ниско яйцата, като внимаваме да не се разкъса жълтъкът. Поръсваме със сол и черен пипер и запичаме, докато се втвърди белтъкът.

Яйца на очи по тревненски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 4 филийки сух бял хляб, 1 ч.ч. бяло вино, 1 морков, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 2-3 гъби, 1-2 с.л. брашно, 60 г краве масло, 1 дафинов лист, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме половината от маслото и изпържваме хлебните филийки. Възвираме 1 л вода заедно с виното, чесъна, дафиновия лист, ситно нарязания магданоз, нарязаните на колелца лук и морков, черен пипер и сол на вкус. Счупваме яйцата над водата и ги варим 4-5 мин. Изваждаме ги и върху всяка филийка слагаме по 1 яйце. Прецеждаме соса от варенето, прибавяме ситно нарязаните гъби, сгъстяваме с брашното, подправяме с останалото разтопено масло и заливаме яйцата.

Яйца на очи с лук

Продукти за 2 порции: 4 яйца, 2 глави лук, 1-2 с.л. олио, 1 домат, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на колелца и го задушаваме в мазнината до омекване. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Разбъркваме и отгоре счупваме от ниско едно по едно яйцата. Посоляваме и запичаме във фурна. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Яйца на очи със скариди

Продукти за 4 порции: 200 г скариди, 150 г шунка, 8 яйца, 1 глава лук, 2 моркова, половин стрък праз, 1 глава целина, 2 с.л. краве масло, 1 щипка смляно индийско орехче, 1 щипка лютив червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки филийки, праза - на тънки кръгчета, а морковите и целината - на малки кубчета. Сгорещяваме маслото и запържваме в него лука. Прибавяме нарязаните праз, моркови и целина и задушаваме, докато поомекнат. Посоляваме и поръсваме с индийско орехче, червен и черен пипер. Сваряваме скаридите в подсолена вода, отцеждаме и ги прибавяме към зеленчуците заедно със ситно нарязаната шунка. Поръсваме със ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме сместа и я разпределяме в чиниите за сервиране. Върху всяка порция слагаме по две яйца, изпържени на очи.

Яйца на фурна

Продукти за 4 порции: 100 мл прясно мляко, 9 яйца, 1 филия хляб, черен пипер, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме 8 от яйцата, изстудяваме и ги обелваме. Срязваме ги напречно, малко по-горе от средата. Изваждаме жълтъците, пасираме ги и ги смесваме с натопената в мляко и надробена на трохи филия. Прибавяме сол, черен и червен пипер на вкус и деветото сурово яйце. Всичко омесваме много добре. С тази смес , пълним белтъците, а отгоре затваряме с отрязаните белтъчни капачета. Нареждаме яйцата в намаслена тавичка, а между тях разпределяме остатъка от пълнежа. Запичаме в силна фурна.

Яйца по баски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 30 г краве масло, 3 с.л. олио, 4 тънки парчета шунка или пушено месо, 800 г домати, 2 чушки, 2 скилидки чесън, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на четвъртинки. Изпичаме чушките и ги нарязваме на ивички. Прибавяме чесъна и изпържваме в 2 с.л. олио. Посоляваме и задушаваме под похлупак 20 мин, докато сосът се сгъсти. Изваждаме чесъна. Изпържваме шунката в маслото смесено с останалото олио, обръщаме и върху всяко парче чукваме по 1 яйце. Посоляваме, поръсваме черен пипер върху белтъците и след това ги оставяме да се втърдят. Разпределяме зеленчуковия сос в затоплени чинии и върху него слагаме шунката с яйцата.

Яйца по панагюрски

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 2 кофички кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 200 г натрошено краве сирене, 3-4 с.л. краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. оцет, сол

Нaчин на приготвяне: Разпределяме сиренето в чиниите за сервиране. Заливаме с киселото мляко, подправено с чесъна и разбъркваме. Възвираме вода, подправена със сол и оцет. Счупваме в кипящата вода яйцата като внимаваме да останат цели и ги вадим, щом белтъкът се втвърди. Във всяка порция слагаме по 1 яйце и заливаме с маслото, запържено с червения пипер.

Яйца с гъби

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 600 г пресни печурки, 100 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на парченца. Разтопяваме половината от маслото на тих огън, сипваме гъбите и ги пържим 10 мин, след което посоляваме и поръсваме с черен пипер. Отделно разбиваме яйцата с 2-3 ч.л. вода, сипваме ги в останалото разтопено масло, прибавяме гъбите и пържим всичко на тих огън.

Яйца с доматен сос

Продукти за 4 порции: 8 твърдо сварени яйца, 600 г ориз, 2 ябълки, 1 глава лук, 2 ч.ч. бульон /или вода/, 1 ч.ч. доматен сок, 1-2 с.л. брашно, 2-3 с.л. олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме яйца и ги разрязваме на две. Нарязваме лука на ситно. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филийки. На слаб огън затопляме олиото и изпържваме в него нарязания лук заедно с ябълковите резенчета. Поръсваме с брашното, наливаме бульона и доматения сок, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и варим до сгъстяване. Отделно сваряваме ориза в подсолена вода и го разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре нареждаме яйцата и заливаме с горещия сос.

Яйца със зрял боб на фурна

Продукти за 4 порции: 1 1/2 ч.ч. зрял боб, 3-4 яйца, 1/2 к.ч. разтопено краве масло, 2 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в подсолена вода. Намачкваме сварения боб и прибавяме разбитите яйца, галетата и ситно нарязания магданоз. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, разбъркваме и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем в умерена фурна 30 мин, докато отгоре се образува коричка.

Яйца с кашкавал

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 200г кашкавал, 40г масло, магданоз, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 правоъгълни филии. Слагаме ги в 4 намаслени гювечета. Върху всяка филийка счупваме по 1 яйце и добавяме ситно нарязан магданоз, сол и по парченце от маслото. Печем 10-15 мин в силна фурна.

Яйца с кисело мляко

Продукти за 2 порции: 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 4-5 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 3 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и запържваме в него брашното. Щом стане розово, прибавяме разбитите с малко сол яйца и като бъркаме ги пържим, докато се надробят и белтъкът побелее. Оставяме яйцата да изстинат, а през това време разбиваме киселото мляко със счукания чесън и сол на вкус. Заливаме яйцата с млякото, разбъркваме и поднасяме.

Яйца с магданозен сос

Продукти за 3 порции: 6 яйца, 1 с.л. оцет, сол, 3 с.л. краве масло, 3 с.л. брашно, 1 връзка магданоз, 1 глава лук, черен и червен пипер, сол, лимон

Нaчин на приготвяне: В сгорещеното масло пържим нарязания на ситно лук, прибавяме брашното, продължаваме пърженето и накрая сипваме наситнения магданоз и червения пипер. Наливаме на части хладка вода или прясно мляко, докато се получи гъст сос. Оставяме да поври 5 мин и го подправяме със сол и черен пипер. Възвираме 2 л студена вода с оцета и солта. От ниско чукваме яйцата едно по едно и щом жълтъците им се забулят, ги вадим с решетеста лъжица. Слагаме ги върху соса и ги напръскваме с лимонов сок.

Яйца с магданоз и копър

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 2 връзки копър, 2 връзки магданоз, 4-5 с.л. олио, 4 с.л. разтопено краве масло, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме копъра и магданоза на ситно и ги задушаваме в олиото и малко сол, докато омекнат. Отцеждаме и ги разстиламе на равномерен пласт в намаслена тавичка. Отгоре счукваме от ниско яйцата, заливаме всяко с по 1 с.л. разтопено масло, поръсваме със сол и червен пипер и запичаме в умерена фурна, докато белтъците побелеят и се втвърдят.

Яйца с мозък

Продукти за 5 порции:1 телешки мозък, 5 яйца, 2 с.л. масло, 1 с.л. олио, сол, черен пипер, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме мозъка в подсолена вода и го обелваме. Изпържваме разбитите яйца в смесената мазнина, така че да останат сочни. Прибавяме нарязания на парченца мозък, подправяме със сол, черен пипер и магданоз, разбъркваме и сваляме от огъня.

Яйца с пиперки и патладжани

Продукти за 4 порции: 4 яйца, 4-5 червени пиперки, 2 патладжана, 4-5 домата, 1 к.ч. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на филийки, посоляваме и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Изпържваме ги в половината от мазнината. В останалата сгорещена мазнина счукваме отниско яйцата, така че да останат цели. Изпържваме ги и посоляваме. Изпичаме чушките, обелваме ги и отстраняваме семенната част. Посоляваме и ги нареждаме в чиния за сервиране. Отгоре нареждаме част от нарязаните на филийки домати. Върху доматите нареждаме изпържения патладжан, а върху него – изпържените яйца. Украсяваме отстрани с останалите доматени резенчета, поръсваме със ситно нарязания магданоз и поднасяме.

Яйца с праз и сирене

Продукти за 3-4 порции: 5 яйца, 3 стръка праз, 3-4 домата /пресни или от консерва/, 1 к.ч. олио, 1 люта чушка, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза и го задушаваме в мазнината. След като омекне, прибавяме обелените и настъргани домати. Изсипваме сместа в тавичка и поръсваме с натрошеното сирене. Разбиваме яйцата, посоляваме ги, нарязваме в тях лютото чушле и ги сипваме в тавата. Поръсваме с червен пипер и запичаме ястието.

Яйца със салам

Продукти за 4 порции: 6 твърдо сварени яйца, 300 г телешки салам, 2 жълтъка, 1 л прясно мляко, 100 г брашно, 2 жълтъка, 2 с.л. счукана галета, 200 г настърган кашкавал, 60 г краве масло, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното в малко сгорещено масло. Постепенно прибавяме студеното мляко, като непрекъснато бъркаме, докато сосът се сгъсти. Отстраняваме от огъня и прибавяме жълтъците, нарязания на малки парченца салам, настъргания кашкавал и нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Разбъркваме и изливаме сместа в намаслена тавичка. Отгоре разпръскваме останалото масло, настъргано на люспи, поръсваме с галетата и малко настърган кашкавал и запичаме в умерена фурна.

Яйченик

Продукти за 4 порции: 100 г брашно, 2 яйца, 1 ч.ч. овче кисело мляко, 60 г краве масло, 50 г захар, сода бикарбонат, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко, посоляваме, прибавяме захарта и при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Накрая прибавяме щипка сода бикарбонат и бъркаме до получаването на гладка смес. Изсипваме в намаслена тава, заглаждаме и печем в умерена фурна.

Яйчени формички

Продукти за 4 порции: 60 г кашкавал, бялата част на 1 стрък праз, 1 к.ч. отцеден грах от консерва, щипка индийско орехче, 1-2 скилидки чесън, сол, 1 с.л. краве масло, 150 г сметана, 4 яйца.

Нaчин на приготвяне: Пасираме на пюре граха, а праза скълцваме на ситно. Смесваме ги и прибавяме счукания с малко сол чесън и индийското орехче. Добавяме сметаната. Загряваме фурната на 220°С. Намазняваме 4 формички, наръсваме ги с част от настъргания кашкавал и ги държим във фурната 3-4 мин. Разливаме по формите сметановата смес и печем още 4-5 мин. Разбиваме яйцата с вилица, леко посоляваме и доливаме с тях формичките. Наръсваме с останалия кашкавал. Превключваме фурната само на горен реотан и печем още 15 мин, докато кашкавалът поруменее, а яйцата се втвърдят. По желание можем да добавим малко бекон или шунка, нарязани на тънки ивички.
05.10.2010 г. / recepty.bg

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
Градината.бг | ИК Булхерба | Електронна книжарница | Електронен магазин - Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020