Още рецепти » Направете си двускатен парник

 Направете си двускатен парник

Двускатните парници са сравнително по-слабо застъпени у нас. Те са построени на същите принципи, както едноскатните. Разликата е, че благодарение на двата си ската имат по-голяма ширина и височина и са ориентирани север-юг. В тях може да се отглеждат по-високо растящи култури - домати, пипер, патладжан. Тези парници са преход между обикновените и оранжериите.
Обикновеният двускатен парник има дължина 6 м, ширина 3 м и височина при билото 60 см. Изработва се предимно от дебел боров материал. Проблемът е, че по-трудно се поставят и свалят рамките и рогозките, по-мъчно се плеви и разрохква почвата.
Средният срок за експлоатация на парниците с дървени каси е 8 години. Ако обаче са от пепело-бетон или други подходящи материали може да се изпозват и до 25 години.

Загряването може да е по-бързо

За биотопливо се използват органични отпадъци от земеделското производство, които при разлагането си отделят топлина. Тези отпадъци трябва да се съхраняват до парниковите трапове на сухи купове, да е ограничен достъпът на въздух. Преди използване им се навлажняват с хладка вода (около 25°С) и се складират на рехави купчини. Така се създадат условия за разлагане. За да се подобри отделянето на топлина към органичните отпадъци се прибавят минерални торове (средно към 1 т органични отпадъци се добавят 4 кг азотен, 3 кг фосфорен и 2 кг калиев тор). При достатъчно навлажняване на купа разлагането протича бързо и към седмия ден температурата се повишава на 70°С. В този момент биотопливото е готово за зареждане в парниците. Върху него се поставя торово-почвената смес.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Стъклените мебели

Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...

Туберозата – ароматна, но капризна

Тубероза е популярното наименование на едно приказно красиво растение, познато още като Polyanthus tuberosa. Името „тубероза”, се обяснява с факта, че в почвата се развиват неправилно оформените му ...

Супи с дреболии

Телешка шкембе чорба Прoдукти: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магда...

Тестени вкусотии с кашкавал

Пърженки с кашкавал Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене. Нaчин н...

Начало