11.04.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5649 |  0 
Опасни ли са тампоните?
Още Клеопатра ги е ползвала - значи стават. Рискът да хванете бактерии във влагалището е практически нулев. Най-важното е да ги сменяте през 4-5 часа

Малко история

Повечето от нас са свикнали да смятат, че така удобните при месечното ни неразположение тампони - малките пресовани късчета памук, с които се чувстваме комфортно и на плажа, и в дискотеката, тичайки в парка или плувайки - са от откритията на XX век. Не е вярно - познавали са ги и още жените в Древния Египет. Трябвало е да минат хилядолетия обаче, за да се сети някой, че може да започне промишленото им производство. Това става чак през 1936 г., истинският бум на уникалното хигиенично средство е през 80-те години на миналия век. Никак не са малко дамите, които, водени от неоправдани страхове, ги избягват. И губят…

Първият въпрос естествено е: Опасни ли са тампоните?

Отговорът определено е отрицателен, но при условие, че се спазват някои правила.

Тампоните с апликатор са най-препоръчителни според лекарите. Важно е да се сменят през 4-5 часа. Не се притеснявайте, ако при вкарването на тампона почувствате известен дискомфорт - вероятно не сте го поставили достатъчно дълбоко. Махнете го и след известно време пъхнете нов тампон. И не вярвайте на приказките, че тампонът може да се измъкне от влагалището. Мускулите в тази част на тялото обгръщат достатъчно плътно пресованото късче памук, че не му позволяват да мърда. Много подходящи са за плуване, защото действат като бариера срещу всякакви външни дразнители.

Митове и действителност

Съществува мит, че тампонът блокира менструалните секрети във влагалището. Истината е, че ги попива, докато изцяло се напои, а след това започва да ги пропуска и да тече. Не е вярно и че тампоните увеличават риска от инфекции, защото не позволяват на мръсната кръв да изтече навън - ако се подменят според инструкциите на производителя (обикновено указанието е да се сменят през 4 часа), няма никаква опасност от възпаление - попиването на кръвта става вътре в тялото и изтичащата от матката течност няма допир с външната среда.
Не вярвайте, ако чуете отнякъде, че честата употреба на тампони водела до пресъхване на лигавицата на влагалището.
Съвременните тампони се произвеждат от пресована памучна вата, а цилиндричната им форма позволява да се поставят лесно и да не предизвикват каквито и да било деформации. Девствени момичета също могат да ги употребяват - но след консултация с гинеколог, който да обясни как точно да става това. На опаковката задължително трябва да е отбелязано, че тампоните могат да се използват от девойки, които не са водили полов живот.

И все пак, не е ли по-добре с дамските превръзки?

Това е въпрос на избор.

Но е хубаво да знаете, че при дамските превръзки има вероятност да се появят някои бактерии във влагалището, ако не ги сменяте при всяко отиване до тоалетната. При тампоните такъв риск не съществува . Ползвайте тампон през нощта само ако сте сигурна, че ще можете да го смените не по-късно от 5 часа след поставянето му. Изберете тампон с необходимата ви степен на попиване, пъхнете го във влагалището точно преди лягане, а като се събудите, веднага го изхвърлете.
18.02.2011 г. / Елена ВАСИЛЕВА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021