Още рецепти » Как се правят пелмени

 Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол.
Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в средата „кладенче”, в което чукваме яйцето, изливаме водата и сипваме солта. Замесваме енергично. Омесеното твърдо тесто, оставяме да престои 20-30 мин, разточваме го на тънка кора като за юфка и с чашка изрязваме кръгчета. Слагаме в средата на всяко по 1 ч. л. плънка, прихлупваме пелмена, защипваме краищата с пръсти много добре, така че да получим полукръгче. Пелмените нареждаме върху набрашнена дъска и до момента на варенето ги съхраняваме на хладно място. Варим ги във вряща подсолена вода или врящ бульон около 8-10 мин (1 л течност ни е достатъчна за 250 г сурови пелмени). Сервираме ги залети с оцет или с готварска разбита сметана. Сварените пелмени можем да подредим в тавичка, да ги залеем с доматен сос, да настържем отгоре малко кашкавал, да ги поръсим с разтопено масло и да ги запечем. Освен варени, пелмените могат да бъдат изпържени и във фритюрник.

ПЛЪНКИ ЗА ПЕЛМЕНИ

Месна плънка

Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г свинско месо, 1 глава лук, щипка черен пипер, щипка сол, 3-4 с. л. хладка вода
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото два пъти през машинка заедно с лука. Избъркваме каймата с водата, за да е по-пухкава и я подправяме със солта и черния пипер.

Рибна плънка

Прoдукти: 400 г рибно филе, 1 глава лук, 1 и 1/2 с. л. краве масло или маргарин, 1/4 ч. ч. вода, 1/2 ч. л. сол, черен пипер на върха на ножа.
Нaчин на приготвяне: Смиламе два пъти рибното филе на машинка заедно с лука. Объркваме каймата с омекналото масло, водата и подправките.

Гъбена плънка

Прoдукти: 350 г гъби, 1 глава лук, 2 с. л. олио, 1 с. л. брашно, сол, черен пипер, копър.
Нaчин на приготвяне: Почистените и измити гъби нарязваме на парченца. Пържим ги заедно с нарязания на ситно лук в сгорещеното олио, докато омекнат много добре. Поръсваме с брашното, пържим още 2-3 мин, подправяме със ситно нарязания копър,солта и пипера.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Детето ми е в кувьоз – ще ослепее ли?

Проблема коментира д-р Станимира Желязова, ординатор в отделението за недоносени деца в Първа многопрофилна болница за активно лечение-София В случая става дума за ретинопатията, която е характе...

Забавно лято за цялото семейство

Топлите слънчеви дни ни предлагат прости, но изпълнени с безгрижие удоволствия. Благодарение на тях можем да прекараме времето приятно, да подишаме чист въздух и да сплотим семейството. Разбира се, то...

Хормонални противозачатъчни средства

Първите таблетки антибебе бяха същински хормонални бомби - 30 пъти по-силни (по-висока доза) от днешните. Междувременно се подобри не само качеството на таблетките против забременяване и поносимостта ...

Начало