20.10.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 3869 |  0 
Как да избегнем конюнктивита?
На пръв поглед изглежда лесно – трябва да се стараем да пазим очите си от вредни въздействия. Да се работи при добро осветление, а при необходимост – да се използват специални защитни очила. През работния ден е полезно да се пият много течности (зелен чай, минерална вода, сокове). А когато се върнем от работа в къщи, веднага да промием очите си и да оплакнем лицето си с топла вода с билкова настойка. Тя трябва да се приготви отрано (вземат се по 1 с. л. цвят от невен, лайка и листа от живовлек и се заливат с 1 л кипяща вода. Престоява 2 часа и се прецежда). Ако не сте успели да приготви настойката отрано, може да я замените с хладък не много силен чай.

Внимание: Имайте пред вид, че конюнктивитът е силно заразен и лесно се предава по въздушно-капков път. Да се зарази човек може чрез ръкостискане, хавлиени кърпи, носни кърпички.

Помощ от природата

В народната медицина има много лечебни средства срещу конюнктивита. Те се използват както за промивки на очите (няколко пъти обилно и внимателно промийте очите с настойката) и за компреси. Напоете с настойката стерилен тампон, затворете болното око и поставете тампона върху клепача за 10-15 минути. Тези процедури се правят не по-малко от 5 пъти дневно.

Рецептите:

• Залейте 1 с. л. цвят от синчец с 1 чаша кипяща вода. Оставете да престои 30 мин и прецедете.
• Залейте 1 с. л ливадна детелина с 1 чаша кипяща вода. Кисне 20 мин и се прецежда.
• 2 с. л. цвят от смрадлика залейте с 2 чаши кипяща вода. Кисне 15 мин. и се прецежда.
• Разтворете 1 ч. л. мед, по възможност липов, с половин чаша топла кипната вода. Не се плашете, ако течността ви припари, това чувство скоро ще отмине.
• Смесете 2 сурови белтъка и половин чаша кипната вода. Оставете да престои на топло 30 минути. Намазвайте при затворени очи клепачите преди сън за 15 мин, след което старателно измийте лицето си.
• Смесете по 1 с. л. стрък от сапуниче, цвят от синчец и черен буз и ги залейте с 2 чаши кипяща вода. Течността престоява 8 часа и се прецежда.
• Залейте с чаша хладка вода 1 с. л. смлян корен от бяла ружа. Оставете да престои 10 ч и прецедете.

Както виждате – изборът от билкови рецепти е голям. Изберете 4-5 от тях и редувайте промивки и компреси с тях, докато не се спрете на една единствена - най-ефикасната.

15.01.2012 г. / Неделка Митрева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020