Продукти:
• 2 ч.ч. брашно
• 1 бакпулвер
• 1 яйце
• 2 праха ванилия
• настъргана кора от 1 лимон
• 2/3 ч.ч. захар
• 1 щипка сол
• 2 с. л. ром
• 200 г безсолна извара
• 175 г маргарин
• 100 г бадеми
• 150 г стафиди
• 100 г смокини
• пудра захар и краве масло за гарниране
Начин на приготвяне:
Смесваме брашното с бакпулвера, прибавяме едно по едно яйцата, ванилията, настърганата кора от лимона, захарта, солта, рома, изварата и маргарина. Омесваме тесто, като накрая добавяме счуканите бадеми, стафидите, нарязаните на дребно смокини.
Поставяме тестото в тавичка за печене, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Печем на средна фурна около 70 минути. Още топъл, намазваме кейка с разтопеното масло и го поръсваме с пудра захар.
Тази чорба е еликсир в първата сутрин на Новата година. Продукти: • 300 г кайма (смес) • 1 л зелев сок и 1 л вода • 1-2 стръка праз (бялата част) • прясно смлян черен пипер • 3-4 с...
Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...
Продукти за пандишпановите блатове: • 225г брашно • 6 яйца на стайна температура • 165г фина захар • 75г разтопено и охладено краве масло Начин на приготвяне: Фурната се загряв...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...