Кулинарни рецепти » Мекици с козуначено тесто

 Мекици с козуначено тесто

Продукти:

• 500 г бяло брашно
• 1 пакетче прясна мая
• 2 яйца
• 100 мл олио
• 120 мл прясно мляко
• 100 г захар
• олио за пържене

Начин на приготвяне:

Поставяме брашното в купа, правим кладенче в средата му и го оставяме на топло. Натрошаваме маята и я размиваме с малко от млякото, 1 щипка захар и стиска брашно. Тази кашица похлупваме и оставяме на топло да втаса.

Разбиваме яйцата със захарта и прибавяме останалото топло мляко. Изсипваме в кладенчето втасалата мая и яйчената смес. Замесваме тесто, като прибавяме постепенно мазнината.

Покриваме тестото с кърпа и го оставяме леко да втаса. Разточваме от него кора, дебела около 1 см, и изрязваме кръгове с чаша. Промушваме ги с пръст в средата и изпържваме от двете страни. Мекиците поднасяме, докато са още топли, поръсени с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зелен фасул – фрикасе

Продукти: • 1 кг зелен фасул • 1 с.л. брашно • 2 с.л. краве масло • 1 глава лук • 2 яйца • 1 ч.ч. прясно мляко • магданоз • лимонов сок • черен пипер • сол Начин на пригот...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Солена торта с праз

Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...

Саздърма

Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...

Начало