Продукти:
• 300 г брашно
• 120 г разтопено масло
• 100 г захар
• 3 жълтъка
• 1/2 пакетче бакпулвер
• 1 с. л. кисело мляко
За плънката:
• 3 белтъка
• 150 г кайсиево сладко
• 50 г пудра захар
Начин на приготвяне:
От посочените продукти замесваме маслено тесто, 2/3 от което разстиламе в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Останалото тесто слагаме за 20 минути в камерата на хладилника.
През това време приготвяме плънката: разбъркваме сладкото със захарта и добавяме разбитите на сняг белтъци. Разстиламе на равномерен пласт върху питата, а отгоре настъргваме позамръзналото в камерата тесто.
Печем 40-45 минути в умерена фурна. Изчакваме питата да изстине и я нарязваме на квадрати или на ромбове.
Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...
Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...