Продукти:
• 300 г брашно
• 120 г разтопено масло
• 100 г захар
• 3 жълтъка
• 1/2 пакетче бакпулвер
• 1 с. л. кисело мляко
За плънката:
• 3 белтъка
• 150 г кайсиево сладко
• 50 г пудра захар
Начин на приготвяне:
От посочените продукти замесваме маслено тесто, 2/3 от което разстиламе в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка. Останалото тесто слагаме за 20 минути в камерата на хладилника.
През това време приготвяме плънката: разбъркваме сладкото със захарта и добавяме разбитите на сняг белтъци. Разстиламе на равномерен пласт върху питата, а отгоре настъргваме позамръзналото в камерата тесто.
Печем 40-45 минути в умерена фурна. Изчакваме питата да изстине и я нарязваме на квадрати или на ромбове.
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...
Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...