Градина » Кладницата е най-лесна за култивиране

 Кладницата е най-лесна за култивиране

Прочутият гъбар Владимир Куц пред recepty.bg

- Г-н Куц, казват, че кладницата е най-вкусната гъба, но много хора не я познават добре. Разкажете нещо повече за тази гъба.

- Опитните гъбари смятат, че кладницата наистина е най-вкусната от всички гъби. Буквално - ядеш и не можеш да спреш. А пък най-лесният начин за нейното приготвяне е да я изпържиш. Ненапразно гъбата заема първо място сред така наречените деликатесни гъби и е на второ място в света по производство след печурката. В природата кладницата расте в гората върху сухи широколистни дървета. Освен превъзходните си вкусови качества, тя има и друго голямо предимство - отглежда се изключително лесно. Може да бъде култивирана и от неопитни гъбопроизводители, без да се налага осигуряването на специални условия за отглеждането й. Можете да я отглеждате на вилата или в апартамента, или пък да украсите с растяща кладница офиса си. Нека сравним начина на отглеждане на кладницата с този на печурката. За печурката е необходим специално подготвен субстрат, богат с азотни съединения, желателно – от животински произход. Ако живеете в града, ако вилата ви е в покрайнините, а наоколо няма ферма, се изправяте пред проблема да осигурите тор. Освен това, този субстрат изисква специално и постоянно внимание, трябва да се следи нивото на амоняка в него, тъй като той може да убие печурката, ако е в повече.

- А как се култивира кладницата?

- Тя расте върху всякакъв субстрат, който съдържа целулоза - основната храна за кладницата - например, върху отрязано пънче от широколистно или плодно дърво. Може да се отгледа и в чувал със стърготини. Ето че субстратът за отглеждане на кладницата е много по-достъпен. В градски условия може да си набавите стърготини от дърводелски работилници или предприятия. Дори и най-ценният субстрат - плодните дръвчета, могат да се намерят лесно, пък и безплатно.

- Разкажете повече за отглеждането на кладницата върху готови дървесни пънове.

- Да, сега вече можете просто да си купите специално подготвени и инокулирани с мицел на кладница пънчета. Да се отгледа кладница върху готови дървесни пънове е много лесно и не изисква особени грижи. След прорастването на мицела, пънчетата се оставят на сенчесто място (напр. под овощни дървета, или зад стопанска постройка, от северната й страна), като се заравят в земята на една трета от височината на пъна.
През лятото и пролетта, пънчетата трябва да се поливат, за да не изсъхнат. Гъбите се берат през пролетта и късната есен, или ранната зима Есенно-зимната реколта е по-обилна от пролетната.
Реколтата е най-богата през втората година от засаждането. Пънчетата практически могат да се засаждат целогодишно. До прорастването на мицела могат да се държат в мазе или просто в тъмно помещение (това се отнася за топлите месеци на лятото или през зимата). Ако през това време им бъдат създадени необходимите условия - температура 12-18°C, влажност над 80% и осветление около 10 часа на ден, те ще дадат и добра реколта и в помещението. По-късно през пролетта или в края на лятото могат вече да се засадят на открито в градината.

- Доказано е, че кладницата има уникални лечебни свойства. За лечението на какви болести помага тази гъба?

- Установено е, че тя намалява натрупания в организма "лош" холестерол и действа благоприятно върху нервната система на човека. Японците отдавна извличат от кладницата вещество, което се използва в антитуморни лекарства. Всекидневната консумация само на 100 -150 грама кладница има антиоксидантно действие, помага за предотвратяването и лекуването на язвата на стомаха, спира развитието на атеросклерозата, нормализира кръвното налягане и нивото на холестерола в организма, има доказано противотуморно въздействие, намалява риска от развитие на ракови заболявания, засилва имунната система, подобрява функционирането на стомашно-чревната система.

- В предварителния разговор споменахте, че кладницата може да бъде и чудесно украшение за дома. Звучи невероятно, изненадайте нашите читатели с нещо и любопитно, и практично.

- Освен деликатесен и лечебен вид кладницата се оказва много оригинална за украса на жилищното и работното пространство. Пънче с кладница в стаята привнася свежестта на естествената природа в дома и офиса. Имате на вилата пънове, които ви пречат и се чудите какво да ги правите? Пробийте в тях няколко дупки с бормашина, напълнете ги с мицел и след няколко години от пъновете няма да има и следа, а през цялото време ще се наслаждавате на тази деликатесна гъба, без да ви се налага да обикаляте горите, за да я търсите.

- При толкова много плюсове, които изредихте, излиза, че това е наистина идеална гъба. И все пак – няма ли и някои минуси?

- В технологията по отглеждането на кладницата има един "минус" - за узряването на плодното тяло е необходима светлина. Макар да не бива гъбата да е изложена на директна слънчева светлина, все пак осветлението трябва да е достатъчно. В противен случай, плодните тела ще останат дребни и деформирани. Това е важно да се знае, защото по принцип гъбите като растения, които нямат хлорофил, нямат нужда от светлина, за да растат. Ето, казахме и какъв е минусът, ако въобще можем да го наречем така. Със сигурност обаче, плюсовете са един добър показател за това, че кладницата комбинира в себе си както превъзходни кулинарни и лечебни свойства, така и очарованието и красотата на дивата природа - във вашия дом.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Запознайте се с пълзящото циганче

Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат ...

Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...

Колко дълбоко да обърнем градината

На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...

Резитбата си иска майстора

Скоро ще започне резитбата на лозите. Може да изглежда лесно на пръв поглед, но не е. И ножицата да хванеш трябва да знаеш как, искат се добри познания. Особено важна е и избраната формировка. От рези...

Начало