Градина » Мястото за бостана се подготвя отрано

 Мястото за бостана се подготвя отрано

Това е особено важно за притежателите на вилни имоти, които нямат добри възможности за напояване, но не е без значение и за всички останали, решили да отгледат вкусни бостански плодове. За дините и пъпешите не бива да се заделя площ, на която са расли краставици, тикви, готварски тиквички и, разбира се, дини и пъпеши. Сега почвата трябва да се обработи колкото е възможно по-дълбоко – на 25-30 сантиметра, или на една права лопата. С тази обработка на 10 кв. метра се заравят по 200-300 г суперфосфат и по 100-200 г калиев сулфат. Много добре ще е да се прибавят и по 40-60 кг угнил или полуразложен оборски тор. Оборският тор може да бъде заменен с компост, получен от угниването на различни растителни остатъци. Не забравяйте, че дълбоката обработка на почвата, придружена от богато торене с органични торове е условието дините и пъпешите да се отгледат без напояване. А най-подходящият момент за свършването на тази работа е октомври.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да спасим удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибел на стайните растения. Най-добре е, разбира се, да не допускате това да се случи, но ако се е случило вече, ще ви научим как да го спасите. Спа...

След градушка, пръскайте със син камък

Летните градушки могат да нанесат непоправими щети на овощните градини. В зависимост от силата на градушката много листа от филизите, леторастите, клончетата с цветове и завръзи могат да бъдат съборен...

Останат ли зелени листа по овошките, бъдете нащрек

Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лят...

Брашнеста мана мори краставиците

Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по ...

Начало