Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хранителност. По съдържание на белтъчини превъзхожда фасула и граха. Особено високо е съдържанието на легумина, който е една от най-ценните форми на белтъчините. Ценно качество на баклата е, че става готова за консумация напролет преди зеления фасул. Така се удължава периодът на консумация на прясна високобелтъчна растителна храна.
Важна особеност на семената на баклата е, че могат да престоят дълго в почвата без да се повредят. Това дава възможност да се засяват непосредствено преди зимата и напролет със затопляне на времето да поникнат. Така баклата използва пълноценно влагата от зимните валежи в почвата и поливане почти не се налага. При пролетната сеитба това не е така, защото почвата трябва да е доста поизсъхнала, за да се обработва и засява. Младите растения издържат на повратните пролетни застудявания без особени повреди.
Ако и вие искате да отгледата бакла чрез зимен посев, най добре ще е да я засеете по бразди. Подходящото разстояние между браздите е 50 см. Семената се засяват по 4-5 в гнезда в основата на браздите от южната страна на дълбочина 5-7 см. Разстонето между гнездата е 30-40 см.
Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...
Коледният кактус (Schlumbergera Hybriden ) произхожда от Бразилия и принадлежи към листните и разчленени кактуси. Независимо от името си цъфти не само около Коледа. При добри грижи той ще ви радва с б...
Климатичните аномалии през тази година нанесоха много щети в овощните градини. За съжаление синоптиците допускат природата отново да ни донесе градушки, бурни ветрове и други неприятни изненади. По пр...
Почвата под плодните дръвчета в градината е най-добре да се поддържа във вид на черна угар. За тази цел през есента или пролетта под всяко дръвче трябва да се внасят органични и минерални торове (азот...