Градина » Питахая – що за плод е това?

 Питахая – що за плод е това?

Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени успешни резултати от отглеждането на тези плодове и в Израел. На европейския пазар плодовете от питахая се осигуряват от Колумбия - най-големият производител, както и от Гватемала, Мексико и Никарагуа.
Растението питахая е в групата на кактусовите, но се причислява към рода Hylocereus. Плодовете са с овална или яйцевидна форма, дълги са 9-10 см и широки 5-6 см. Тяхната маса се колебае между 125 до 250 г. Има две форми питахая: жълта и червена. Заради месестите израстъци плодовете от жълтата форма напомнят по своя външен вид на кактусите, при които отсъстват бодли. В действителност бодли по плодовете е имало, но те са били отстранени старателно още в насаждението. Месото е бяло, сиво до светлосиво, желеобразно и съдържа голям брой ядивни семена с черен цвят. Вкусът е освежаващ, кисело-сладък с фин характерен аромат. Плодовете от втория тип са гладки и с равна повърхност, червени или виолетови на цвят. Бодли при тази форма няма. Плодовото месо е също с червен или виолетов цвят. Ароматът в сравнение с жълтата форма е по-слаб.
Плодовете се използват за храна в свеж вид като десерт, прибавени към плодови салати и като гарнитура. Преработват се и в сокове, джем и мармалад. Подобряват храносмилането. При обикновени условия могат да се съхраняват 7-9 дни, а при температура 5-7 градуса и относителна влажност 90-95% може да се запазят две-три седмици.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Осигурете си зелен лук до Коледа

Необходимо е просто да го засадите на няколко пъти през септември, че и през октомври. За целта може да ви послужат по дребни глави лук или едри, но по ваша преценка негодни за съхранение или бърза уп...

Използвайте бял синап вместо тор

Органичните торове правят почвата по-богата - това го знаят всички градинари. Но малцина от тях използват за подобрител в своя участък растения, макар че вече има доста информация за качествата на рас...

Искате ли да удвоите добива от краставици?

Краставиците развиват дълго стъбло със странични разклонения, което се разстила по повърхността на почвата. Отглеждани така, те дават много по-малко плодове отколкото са способни да дадат. Науката е о...

Пекан може да се отглежда и у нас

Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...

Начало