25.02.2021 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3540  |   0  
Ароматни облаци се спускат от балкона
Красивата ароматна петуния е най-големият конкурент на сакъзчето за място на балкона. И с основание, като се има предвид, че също се къпе в цвят цяло лято, багрите й са десетки и освен това ухае изключително приятно. По това време на годината обаче, ако не сте отгледали собствен разсад, първа грижа ви е да си закупите гогов. Избирайте растения, които не са започнали да цъфтят или поне са с малко цвят, когато стъблата достигнат 15 см отстранете връхчетата, така ще предизвикате разклоняване на стъблата. Скоро след това петуниите започват да цъфтят обилно. Растенията се развиват добре на слънчеви места, необходимо е да се поддържа умерена влага. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества, добре е да бъде наторена с разложен оборски тор.
У нас се отглеждат предимно два от познатите около 20 вида от род Петуния. Многообразните сортове се разделят на 4 групи - Multiflora, чиито растения достигат от 15 до 45 см височина, цветовете са дребни, но многобройни. Петуниите от групата Grandifloa са с огромни цветове - 10 - 12 см в диаметър, то растенията не са компактни. Петуниите от групата Milliflora са окичени с много, но дребни цветове. Истинските стелещи петунии са от вида Surfinia, стъблата им достигат до 1,2 м и са най-подходящи за балкони и висящи кошници.

Не всяка петуния е каскадна

Каскадната петуния се отличава от обикновената единствено по това, че стеблата й се ориентират надолу, а не са изправени. Осигурете въздушно пространство под цветето и то ще се спусне от ръба на балкона или подпорната стеничка, или по склона, ако теренът е наклонен. А може просто да окачите съда на високо. Задължително е, разбира се, сортът да е каскаден. Изискванията й са същите като на обикновената петуния много слънце, вода и отстраняване на прецъфтелите цветове. Различно то е, че от време на време, особено ако прерасте, трябва да се съкращават стеблата и тя веднага ще се разклони на последното коляно до среза.
02.05.2012 г. / Ангелина Костова
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021