11.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2402  |   0  
Не слагайте кактусите в малки саксии
При отглеждането на кактуси особено внимание трябва да се отдели на избора на подходящи саксии. Сухият въздух на жилищните помещения и ограниченото пространство с добра осветеност ни карат да избягваме традиционните глинени съдове. Тяхната пореста повърхност позволява твърде бързо изсъхване на почвата, това налага често поливане, което от своя страна води до бързо отмиване на хранителните съставки и до промяна на почвената реакция, а формата им предполага наличие на голяма площ за подреждането им. От своя страна пластмасовите саксии с квадратно или правоъгълно сечение могат да се разположат компактно, в тях се съхранява постоянен температурен режим и почвената влажност се задържа дълго. В тях практически за целия период на активен растеж са достатъчни няколко поливки.
Никой не обича тесните обувки, кактусите също. При избора на саксия трябва да се съобразяваме с вида на кореновата система и с големината на растението. Схващането, че кактусите най-обичат мъничките саксийки, е наивно и вредно за тях.
Саксиите не трябва да са и широки, въпреки че в родните си места множество кактуси образуват силно разклонена коренова мрежа под скамата повърхност, такава площ никоя саксия не може да им предложи.
Най-добре е саксията да е с такива размери, че корените да могат да обхванат изцяло пръстта, без да поникват в дренажния слой и да изскачат през дренажния отвор, а също така саксията да не се катурва под тежестта на цветето.
23.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Коментари (0)

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020