Градина » Обеззаразяваме торопочвената смес без химикали

 Обеззаразяваме торопочвената смес без химикали

Някои стопани не обичат да използват много химични препарати при работа в дворната градина. Те се интересуват могат ли да обеззаразят почвата за торопочвената смес без употреба на химикали.
Има няколко начина за обеззаразяване на почвата за сместа, но най-подходящ и практичен е попарване с вряла вода при домашни условия.

Практически се постъпва така:

- Намерете подходящ съд, в който да сложите почвата, както и подходящи материали за завиване.
- Обеззаразете съда с разтвор от 3% син камък (меден сулфат). Потопете го в разтвора за 10-15 минути, извадете го и подсушете.
- Насипете в съда почвата, която искате да обеззаразите (хубаво би било тя да е от място, където не са отглеждани зеленчуци) и я залейте с вряла вода.
- Завийте я след това добре с подходящи материали и я дръжте така до спадане на темепературата.
- Отцедете я след това и я просушете.
- Ако няма да я използвате веднага за направа на смеската, направете я на подходяща фигура и я покрийте с полиетиленово фолио.
Така почвата е обеззаразена и може да я използвате за направа на торопочвената смес.

Автор: Лазар Петков

Представяме Ви:

Запазете лозовия материал през зимата

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...

Как се размножава азалията

Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...

Киселата почва е рай за плесени и заразни гъби

Напоследък често се говори за почвената реакция и предпочитанията на различните растения към нея. Освен това обаче трябва да се знае и нещо много важно - плесенните гъби по-добре се развиват при рН 3 ...

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Начало