Сачмянката е болест по костилковите овощни видове. Причинява се от гъбичка (Stigmina carpophilum). Външно се проявява в своеобразно надупчване на листата, сакаш са пронизани от сачми. Оттук идва и името на болестта. Отначало по листата се появяват пурпурни точици, които нарастват до средно големи охрени до кафяви петна. Нападнатите места засъхват, опадват и листата изглеждат като продупчени. При по-силно нападение дупките се сливат, листата се разкъсват и загиват. Петната на това заболяване се появяват и по леторастите, но те не се пробиват. При по-силно и продължително развитие на болестта се получават туморни образувания и леторастите загиват.
Срещу тази болест борбата е предимно химическа. Един от най-важните моменти за пръскане е краят на листопада. Използва се двупроцентов бордолезов разтвор, а пръскачката се нагласява така, че кaпките да се едри и течността да облива клоните. Пръскат се и стволовете.
Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...
За приготовление на бордолезов разтвор е прието и се прилага определено съотношение на съставните части. За да се приготви 1% бордолезов разтвор са необходими 1 кг син камък, 0,750 кг негасена вар или...
Много важно е да поддържате в помещенията нужната за растенията влажност на въздуха. Някои растения, като аспарагуса, никога няма да цъфнат в помещение със сух въздух, дори и ако го поливате така, как...
Въпреки че цъфтящо каланхое може да се да се купи по всяко време на годината, най-ефектни са растенията, които цъфтят в естественото за тях време - през зимата. Родът Каланхое обединява около 200 вид...