• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни петна по черешата и вишната се проявяват с хлоротични пръстени и прошарвания, които некротират в различна степен, тъканта отпада, листата се надупчват и накъсват. Плодовете остават дребни, деформирани, узряват по-късно и са с влошени качества.
• Черешовото листно завиване предизвиква късно развитие на засегнатите дървета и слаб цъфтеж. Листата се завиват нагоре, а при някои сортове се обагрят в червено. Жлебовете по стъблото и раковините по клоните предизвикват надебеляване и разпукване на кората, както и поява на подутини и хлътване по клоните.
• Грапавите плодове по черешата се предизвикват в края на завършване растежа им и симптомите са твърде различни за отделните сортове.
• Жълтата мозайка, жълтите прашести петна, лентовата мозайка, листното завиване на черешата, доматените черни пръстеновидни петна, грубите листа по черешата, гумената дървесина и черният рак по клоните, некротичните ръждиви петна, дребноплодието по черешата, прошарването на листата, както и унгарските груби листа изискват сериозни познания при тяхното откриване.
Някои от вирусните болести при вишната, като некротичните пръстеновидни петна, жълтеницата, зеленото пръстеновидно прошарване и жълтото напетняване на нервите имат сходни признаци с някои от изброените болести при черешата.
Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...
Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...
Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето...
В градината не може да няма място и за патладжана. Традиционният гювеч и имамбаялдъ, както и много други ястия, не минават без този зеленчук. Патладжанът обича обилната светлина и богатите на хранител...