09.08.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  346  |   0  
Мъхът е бедствие за моравата
Създаването и поддържането на мек тревен килим около дома е радост и грижа. Нерядко кадифената гладкост на моравата посърва и тогава са нужни незабавни мерки за спасяването й.
Появата на мъх между тревата на ливадата е опасен симптом, който не бива да се пренебрегва. Той е свидетелство за влошаване на състоянието на тревната площ. Мъхът се размножава бързо, отнема хранителни вещества и влага от тревата и в края на краищата заема нейното място.
Да се избавим от мъха, без да отстраним причините за появата му, е невъзможно. Когато отгледаната добре трева е здрава, гъста, яркозелена, мъхът просто не може да се настани сред нея. През пролетта трябва съвестно да се изпълнят всички изисквания на моравата: почистване с гребло, брануване и поливане при засушливо време. След това тревата се подхранва с нитрофос (20-25 г на кв. м), към който се прибавя 5-6 г железен сулфат. Съставките се смесват внимателно и се разхвърлят равномерно върху окосената морава. Ако времето е сухо, след всяко подхранване обилно поливайте.
Пожълтелият мъх се събира с гребло, оголените места се прекопават и се засяват с избраната тревна смеска. Косете тревата на височина 4-4,5 см всяка седмица, а по време на интензивния растеж - на 4-5 дни. Не допускайте да порасне повече от 6,5-7 см.

Причините

За да се преборим с мъха, трябва да установим причините за появата му и да ги ликвидираме. Те може да са цял комплекс:
• Лош дренаж или въобще липса на такъв. В такъв случай дъждовните и снежните води не се оттичат и заблатяват почвата.
• Засенчване от нова постройка или от разраснали се дървета и храсти.
• Силно сбита почва с нарушен водно-въздушен режим.
• Малка дебелина на повърхностния плодороден почвен слой.
• Висока киселинност на почвата.
• Рядко или твърде ниско косене.
• Изтощена трева вследствие на недостатъчни грижи.
23.08.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020