Градина » Пазете овошките от огнен пригор

 Пазете овошките от огнен пригор

Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор.
Тази опасна болест се проявява напролет по време на цъфтежа, през лятото и в началото на есента. Източник на зараза е презимувалата бактерия по ствола и клоните. По ябълката, крушата, малините, ягодите, японската дюля и главно по дюлята се забелязват опожарени листа и леторасти, цветове и завръзи. По тях отначало се явяват воднисти петна, които по-късно покафеняват и почерняват. Скелетните клони бързо съхнат и изглеждат опожарени, защото изсъхналите листа не окапват, както е и при леторастите. Кафяво-черните петна по кората при влажно време се покриват с бактериален извлек. Болестта се пренася при хладно, влажно и дъждовно време от вятъра и дъжда, с въшките и бълхите, с мравките. По време на резитба, при облагородяване с калеми, взети от болни растения, от заразени инструменти също може да плъзне заразата. Вторичната зараза причинява по-големи поражения, понеже съвпада с летните бури, летежа на мигриращи птици и насекоми. Благоприятни условия за развитието на бактерията Erwinia amylovora са температура 18°С и висока влажност. Загива при 40°С и суша.

Как да защитите овошките

Редовно преглеждайте чувствителните култури. Щом забележите опожарени клончета, леторасти, цветове или клони; незабавно изрежете засегнатите растителни части заедно с 10 см от здравата тъкан. Веднага след това напръскайте с 1% бордолезов разтвор цялото растение. Изрязаните клонки и изсъхнали листа изнесете от градината и ги изгорете. Градини с открита зараза на огнен пригор веднага след дъжд да се напръскат изцяло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Борбата с крушовия пъпкопробивач се провежда сега

Крушовият пъпкопробивач е най-уязвим през септември, затова борбата с него се повежда през този месец – най-късно в началото на октомври. Това е така, защото начинът на живот на този неприятел е малко...

Не закъснявайте с прибирането на ябълките

Ябълките започват да зреят. Между беритбена и консумативна зрелост обаче има разлика. Кога да откъснем вкусния и подходящ за съхранение плод? Например трябва да се знае, че ябълките от сорта Айвания...

И вие можете да отгледате кивано

Киваното (Cucumis metuliferus) е близък роднина на краставиците и на пъпешите. Произхожда от семейство Тиквови. Този екзотичен плод идва далечна Африка, където се среща в диво състояние в пустинните и...

Бадемът се засажда наесен

Бадемовите дръвчета трябва да се засаждат през есента, защото развитието им започва много рано и засаждането през пролетта е рисковано. Това е една от най-раноцъфтящите овошки. Цъфти обикновено към кр...

Начало