14.08.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  804  |   0  
Подхранвайте спанака внимателно
Късият вегетационен период, голямата студоустойчивост, високото съдържание на хранителни вещества в листната маса и малкият разход на труд при отглеждане правят спанака ценна зеленчукова култура.
Растението има плитко разположена и слабо развита коренова система, поради което е много взискателен към хранителния режим в почвата и нейната структура. Ето защо торенето е едно от важните мероприятия. Спанакът се чувства добре, ако на предшестващата култура е даван угнил оборски тор, той понижава киселинността на почвата, снабдява я с хранителни вещества, подобрява воднофизичните и химични й свойства. Торенето с пресен или полуугнил оборски тор трябва да се избягва, защото, докато се минерализира, растенията не могат да използват органичните вещества. Съществува опасност пресният оборски тор да изгори растенията или най-малкото да влоши вкусовите им качества.
Спанакът реагира най-силно на азот. Торенето само с фосфор и калий има по-слаб ефект. Комбинацията азот, фосфор и калий обикновено дава добър резултат.
Най-често използваните дози са 2-3 кг амониев нитрат (селитра), 1-1,6 кг троен суперфосфат и 1,2-2 кг калиев тор на 100 квадрата, фосфорният и калиевият се внасят еднократно при подготовката на почвата. Азотът може да се даде на два пъти по равно - при подготовката на почвата и като подхранване. Допълнително подхранвания не се препоръчват, тъй като внесеното количество азот не се усвоява изцяло от растенията, а и възможността за повишаване на нитратното съдържание в продукцията нараства.
26.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020