Градина » Наторете градината с амофос

 Наторете градината с амофос

У нас са известни два минерални фосфорни торове - суперфосфат и амофос. Суперфосфатът се внася през есента преди основната обработка на почвата. Който не е направил торенето, може успешно да поправи пропуска си сега. През пролетта се извършва торене с амофос. Той е напълно разтворим във вода и се внася преди сеитбата. С него може да се подхранят зеленчуците през вегетацията. Амофос е сложен минерален тор и съдържа 52% фосфор и около 16% амониев азот.
С нормите (показани в таблицата) амофос се внасят усвоими от растенията фосфор и азот. И може да сте сигурни, че ще имате високи добиви.
На леки песъчливи почви с високо ниво на подпочвени води, за предпочитане е определеното количество за зеленчуците от първа и втора група да се внесе на два пъти - половината преди сеитбата и другата половина - за подхранване по време на растежа им. При зеленчуците от останалите групи амофос се внася еднократно при сеитбата.

Според потребностите от фосфор културите се разделят в 5 групи:

Цветно зеле, лук за глави – 25-20 г на кв.м

Ранни и средноранни картофи, пипер,
ранни домати, късно зеле, ранни краставици – 16-13 г на кв.м

Средноранно и ранно зеле,
средноранни и късни домати,
патладжан, късни краставици, моркови – 11-10 г на кв.м

Зелен фасул, зелен лук и спанак – 9-7 г на кв.м

Зелен грах, салати, марули, репички – 6-5 г на кв.м

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да разпознаем сорта на лозата

Зелените леторасти, узрелите пръчки и гроздовете при сортовете лози, се различават съществено. Цветът н растящия летораст може да бъде виолетов (Димят, Памид), зелен (Болгар, Сензо) и т.н. При повечет...

Кога да събудим розите?

Значителен брой от видовете и сортовете рози, които се отглеждат у нас, не понасят ниските температури. Те не са достатъчно студоустойчиви, затова в края на есента те се зазимяват. С това мероприятие ...

Капризни ли са зеленчуците?

С приключването на годината е време да си направим равносметка за положения труд и средства, за реколтата, която сме получили и да помислим за следващия работен сезон. Производството на зеленчуци не е...

Дойде време за фъстъците

Фъстъците произхождат от Южна Америка и като тропическа култура са разпространени главно в страните с тропичен и субтропичен климат. България обаче се явява северната граница на възможното им отглежд...

Начало