Градина » Наторете градината с амофос

 Наторете градината с амофос

У нас са известни два минерални фосфорни торове - суперфосфат и амофос. Суперфосфатът се внася през есента преди основната обработка на почвата. Който не е направил торенето, може успешно да поправи пропуска си сега. През пролетта се извършва торене с амофос. Той е напълно разтворим във вода и се внася преди сеитбата. С него може да се подхранят зеленчуците през вегетацията. Амофос е сложен минерален тор и съдържа 52% фосфор и около 16% амониев азот.
С нормите (показани в таблицата) амофос се внасят усвоими от растенията фосфор и азот. И може да сте сигурни, че ще имате високи добиви.
На леки песъчливи почви с високо ниво на подпочвени води, за предпочитане е определеното количество за зеленчуците от първа и втора група да се внесе на два пъти - половината преди сеитбата и другата половина - за подхранване по време на растежа им. При зеленчуците от останалите групи амофос се внася еднократно при сеитбата.

Според потребностите от фосфор културите се разделят в 5 групи:

Цветно зеле, лук за глави – 25-20 г на кв.м

Ранни и средноранни картофи, пипер,
ранни домати, късно зеле, ранни краставици – 16-13 г на кв.м

Средноранно и ранно зеле,
средноранни и късни домати,
патладжан, късни краставици, моркови – 11-10 г на кв.м

Зелен фасул, зелен лук и спанак – 9-7 г на кв.м

Зелен грах, салати, марули, репички – 6-5 г на кв.м

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Стара кофа – нова леха

Непотребната кофа може да стане център на оригинална леха. За тази цел се взема стара кофа – желязна или пластмасова, в стените на която с помощта на гвоздей се правят отвори. Кофата се закопава в зем...

Усойничето ще парфюмира градината

Названието на ехиумът (Echium) произлиза от гръцката дума “echis”, която означава таралеж, среща се и с наименованието “гордостта на Мадейра”. В България това цвете е познато като усойниче. У нас им...

Правила за резитба на лимоните

За стайно отглеждане лимоните трябва да се садят в компактни и удобни за пренасяне съдове. Растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонения на височин...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Начало