01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  7050  |   0  
Лози, устойчиви на болести
Сега, през есента, и през пролетта може да се засаждат лози. Но кой сорт да изберем, се питат мнозина. Има ли такива, които се разболяват по-малко и може да не се пръскат толкова често. Препоръчаме ви няколко сорта, от които ще намерите лозов посадъчен материал у нас.

Дружба става за асма, не мръзне

Сортът е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен. Гроздът е средно голям около 250-260 г, цилиндрично-коничен, със силно развито крило, полусбит до рехав. Зърното е около 4 г. Кожицата е жълто-зелена до кехлибареножълта, покрита с восъчен налеп. Има приятен мискетов аромат. Узрява през втората половина на август, а технологичната зрелост настъпва в началото на септември, когато съдържанието на захари е от 19 до 21%, титруемите киселини са от 6,5 до 7,5 г/куб.дм. Лозите са с умерен до силен растеж. Подходяща е смесената резитба - чепове и стрелки или къси плодни пръчки. От една лоза при формировка стъблен Гюйо се получава около 7 кг. Дружба е подходящ за стъблено отглеждане поради повишената му устойчивост на студ. Лозите са практически устойчиви на мана, но са чувствителни на оидиум.

Кондарев зрее в началото на август

Сортът Кондарев е създаден през 1985 г. Гроздът е средно голям, около 250 г, цилиндрично - коничен, полусбит до рехав. Зърното е 5-6 г. Вкусът е със слаб мискетов аромат. Гроздето узрява през първата половина на август при съдържание на захари от 15 до 18% и титруеми киселини от 5,5 до 7 г/куб.дм. Лозите са средно растящи, с добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Средният добив от лоза при формировка Гюйо е около 6 кг. Сортът е средно устойчив на ниски зимни температури, практически е устойчив на мана, но е чувствителен на оидиум.

Мана не плаши Наслада

Наслада е създаден в ИЛВ - Плевен. Гроздът е средно голям, около 250 - 260 г, коничен, със силно развито крило, рехав. Зърното е около 4 г. Кожицата е зелениково-жълта до кехлибареножълта. На вкус се усеща слаб мискетов аромат.
Консумативната зрялост настъпва през втората половина на септември, а технологичната до началото на октомври, когато захарността е 18 -21% и титруемата киселинност - 7-8 г/куб.дм.
Лозите са с умерен до силен растеж и висока родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Сортът не се бои от мана и има повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене.

Виното от Дунавска гъмза съзрява бързо

Дунавска гъмза е създаден в ИЛВ - Плевен. Гроздът е средно голям, около 180 г, коничен, сбит. Зърното е дребно, 1,8 г. Кожицата е тъмносиня, дебела и здрава. Месестата част е сочна, с безцветен сок и приятен вкус. Технологичната зрялост настъпва през втората половина на октомври при захарност 20-21% и 6,5-7 г/куб.дм титруеми киселини. Лозите са с умерен растеж. Средният добив от лоза е 7,5 - 8 кг. Препоръчва се къса резитба с натоварване от 26 - 30 очи на лоза. Сортът издържа на ниски зимни температури, практически устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене. Вината са интензивно червени, с добре изразен и траен плодов аромат. На вкус са меки и пивки. Бързо съзряват и са готови за бутилиране 6-8 месеца след преработването.

В средата на октомври се бере Сторгозия

Сторгозия е създаден в ИЛВ - Плевен. Гроздът е средно голям, около 157 г, цилиндрично-коничен, сбит или полусбит. Зърното е дребно - 1,7 г. Кожицата е тънка, жилава, тъмносиня, покрита с восъчен налеп. Сокът е безцветен. Технологичната зрялост настъпва към средата на октомври при захарност 20-22% и титруеми киселини около 8,3 г/куб.дм. Лозите имат умерен до силен растеж, раждат средно 7,9 кг грозде. Подходяща е късата резитба с индивидуално натоварване от 26 до 36 очи. Сортът издържа на ниски зимни температури, устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене. На вкус вината са плътни, екстрактивни и свежи.
12.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021