Градина » Лози, устойчиви на болести

 Лози, устойчиви на болести

Сега, през есента, и през пролетта може да се засаждат лози. Но кой сорт да изберем, се питат мнозина. Има ли такива, които се разболяват по-малко и може да не се пръскат толкова често. Препоръчаме ви няколко сорта, от които ще намерите лозов посадъчен материал у нас.

Дружба става за асма, не мръзне

Сортът е създаден в Института по лозарство и винарство в Плевен. Гроздът е средно голям около 250-260 г, цилиндрично-коничен, със силно развито крило, полусбит до рехав. Зърното е около 4 г. Кожицата е жълто-зелена до кехлибареножълта, покрита с восъчен налеп. Има приятен мискетов аромат. Узрява през втората половина на август, а технологичната зрелост настъпва в началото на септември, когато съдържанието на захари е от 19 до 21%, титруемите киселини са от 6,5 до 7,5 г/куб.дм. Лозите са с умерен до силен растеж. Подходяща е смесената резитба - чепове и стрелки или къси плодни пръчки. От една лоза при формировка стъблен Гюйо се получава около 7 кг. Дружба е подходящ за стъблено отглеждане поради повишената му устойчивост на студ. Лозите са практически устойчиви на мана, но са чувствителни на оидиум.

Кондарев зрее в началото на август

Сортът Кондарев е създаден през 1985 г. Гроздът е средно голям, около 250 г, цилиндрично - коничен, полусбит до рехав. Зърното е 5-6 г. Вкусът е със слаб мискетов аромат. Гроздето узрява през първата половина на август при съдържание на захари от 15 до 18% и титруеми киселини от 5,5 до 7 г/куб.дм. Лозите са средно растящи, с добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Средният добив от лоза при формировка Гюйо е около 6 кг. Сортът е средно устойчив на ниски зимни температури, практически е устойчив на мана, но е чувствителен на оидиум.

Мана не плаши Наслада

Наслада е създаден в ИЛВ - Плевен. Гроздът е средно голям, около 250 - 260 г, коничен, със силно развито крило, рехав. Зърното е около 4 г. Кожицата е зелениково-жълта до кехлибареножълта. На вкус се усеща слаб мискетов аромат.
Консумативната зрялост настъпва през втората половина на септември, а технологичната до началото на октомври, когато захарността е 18 -21% и титруемата киселинност - 7-8 г/куб.дм.
Лозите са с умерен до силен растеж и висока родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Сортът не се бои от мана и има повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене.

Виното от Дунавска гъмза съзрява бързо

Дунавска гъмза е създаден в ИЛВ - Плевен. Гроздът е средно голям, около 180 г, коничен, сбит. Зърното е дребно, 1,8 г. Кожицата е тъмносиня, дебела и здрава. Месестата част е сочна, с безцветен сок и приятен вкус. Технологичната зрялост настъпва през втората половина на октомври при захарност 20-21% и 6,5-7 г/куб.дм титруеми киселини. Лозите са с умерен растеж. Средният добив от лоза е 7,5 - 8 кг. Препоръчва се къса резитба с натоварване от 26 - 30 очи на лоза. Сортът издържа на ниски зимни температури, практически устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене. Вината са интензивно червени, с добре изразен и траен плодов аромат. На вкус са меки и пивки. Бързо съзряват и са готови за бутилиране 6-8 месеца след преработването.

В средата на октомври се бере Сторгозия

Сторгозия е създаден в ИЛВ - Плевен. Гроздът е средно голям, около 157 г, цилиндрично-коничен, сбит или полусбит. Зърното е дребно - 1,7 г. Кожицата е тънка, жилава, тъмносиня, покрита с восъчен налеп. Сокът е безцветен. Технологичната зрялост настъпва към средата на октомври при захарност 20-22% и титруеми киселини около 8,3 г/куб.дм. Лозите имат умерен до силен растеж, раждат средно 7,9 кг грозде. Подходяща е късата резитба с индивидуално натоварване от 26 до 36 очи. Сортът издържа на ниски зимни температури, устойчив на мана и е с повишена устойчивост на оидиум и сиво гниене. На вкус вината са плътни, екстрактивни и свежи.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Подгответе си разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Прищипвайте цинията щом прецъфти

Цинията (Zinnia elegans) е едно от предпочитаните есенни цветя в българската градина. Тя е култура, която има многобройни сортове с различна форма и оттенък на цветовете. Растението изисква слънчево, ...

Помислете за късния спанак

След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Почистете мястото от растителните остатъци, прекопайте с права лоп...

Сейте фасула на етапи

Фасулът се отглежда за храна на хората. За целта се използват както зрелите така и зелените бобове. Съдържа почти всички незаменими аминокиселини. Богат е на минерални соли-калций, фосфор, магнезий, ...

Начало