Градина » Растителна защита с билкови отвари

 Растителна защита с билкови отвари

В случай, че се появят неприятели по зеленчуковите култури, можете да използвате следните настойки и отвари от лечебни растения:
Листни въшки – отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи, листа на алабаш, вратига, пелин; извлек от коприва, пелин, чесън; сапунен разтвор; отвара от орлова папрат, дървесна пепел.
Бяла зелева пеперуда – извлек от листа и стъбла на домати.
Лукова муха – отвара от ревен;
Гъсеници – извлек от пелин, отвара от вратига, разтвор на мек сапун.
Акари – отвара от полски хвощ, 0,3 % мек сапун с тор от коприва, чесън.
Щитоносни въшки – разтвор от мек сапун, сернокисела глина.
Белокрилка - разтвор от мек сапун, сернокисела глина.
Попово прасе – заравяне до повърхността на почвата на съдове с бира (капани)
Нематоди – смесени култури с тагетес.
Голи охлюви – капани с бира, компост, извлек от бегония, дървесна пепел около растенията, сажди, каменно брашно и вар, примамки от части от картофи, загнили домати, краставици.
Земни бълхи – при зелевите смесени култури със спанак и салата, отвара от вратига и пелин.
Сляпо куче – сухи и свежи листа от пелин, хризантема.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Накарайте доматите да раждат по-дълго

Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Дей...

Подгответе коледничето за цъфтеж

Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...

Време е да сеете арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхн...

Начало