Това е болест, която дължи името си на това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата, ясно се вижда, че са загнили. Поради високата влажност полегналите растения отначало изглеждат като здрави, но нищо не може да ги върне към живот.
Болестта се причинява от гъбички (Sclerotinia, Phoma, Fusarium), които се развиват по почвената повърхност. Техният мицел безпрепятствено прониква в младите стъбълца, които не са защитени от по-дебела кора. На мястото на проникването в началото се появява бледокафяво воднисто петно, което се разраства и обхваща цялото стъбло. В разсадната леха се образуват петна от посечени растения, петната се разрастват и всичкият разсад може да загине. Развитието на болестта се благоприятства от високата температура и от преовлажняването на почвата.
Борбата с тази болест е превантивна, т. е. трябва да се вземат предварително мерки. По-важното е посевите да не са гъсти. Затова е добре семената да се засяват поотделно във всяко гнездо на пластмасови терини, а в лехите или в сандъчета – на редове. Задължително трябва да се спазва благоприятния за разсада светлинен, топлинен и поливен режим. Проветряването спомага да просъхне бързо повърхностният почвен слой, в който се развиват гъбичките. Ако се допусне появата на сечене, растенията от отделните петна се изскубват, заедно с част от здравите наоколо, а мястото се полива с 3% синкамъчен разтвор.
В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъ...
Допреди много години официално за начало на гроздобера в цялата страна се обявяваше Кръстовден (27 септември). Това обаче е погрешно. В различните райони гроздето не узрява по едно и също време. Разли...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...
Свежата ядка на шамфъстъка може да се използва за израстване на забележителното нискорастящо дърво. Родът на фъстъченото дърво наброява около 20 вида дървета и храсти с падащи или вечнозелени листа, к...