21.01.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2673  |   0  
Сяра лекува брашнестата мана
Сярата и нейните производни като сероваровият разтвор и колоидната сяра са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат срещу същинските мани.
Серните препарати намират приложение най-често при лозата срещу оидиума – тогава се праши със сяра (3-4 кг/дка) или се пръска с колоидна сяра. Със серни препарати също се третира ябълката срещу струпясване, брашнеста мана и кафяво гниене – прави се цъфтежно и след цъфтежно пръскане с колоидна сяра (1:400). През зимата прасковите се пръскат със сероваров разтвор (1:10) срещу къдравост и брашнеста мана, а след цъфтежа се използва колоидна сяра (1:400) срещу брашнеста мана, гъбни сачмянки и кафяво гниене.

Приготовлението

Сероваровият разтвор става за 24 часа

В железен казан се наливат 40 л вода, в която се угасява 12 кг негасена вар. 24 кг сяра на прах се размесва много добре с варта. Налива се вода до 100 л и се отбелязва на бъркалката нивото на течността. Прибавят се допълнително още 20 - 30 л вода за изпарение. Сместа трябва да ври 30-40 минути и да достигне първоначалното, отбелязано ниво – 100 л. Получава се червеникаво-кафява течност, съдържаща калциеви полисолфиди. След 24 часа, необходими за утаяване на примесите, се изгребва бистрата течност и се съхранява в добре затворени пластмасови, стъклени или железни съдове, в помещения, където течността не замръзва. Разтворът се употребява при температура от 10 до 26 градуса, разреден с вода. При семковите овошки за зимно пръскане се разрежда 1:6, за лятно 1:40-50. При костилковите – за зимно пръскане съотношението е 1:10, а за лятно 1:60-100.

Колоидната сяра е по-безопасна за растенията

За летни пръскания вместо сероваров разтвор по-добре е да се използва колоидна сяра. Приготвя от сероваров разтвор и железен сулфат (зелен камък). Тя е по-ефикасна и по-безопасна за растенията. В съд с 90 л вода се прибавя 1 л сероваров разтвор. В друг съд с 10 л вода се разтварят 50-60 г зелен камък. Разтворът от железен сулфат се налива на тънка струя и при постоянно бъркане към сероваровия разтвор. По тази рецепта се получава колоидна сяра, съответстваща приблизително на съотношение 1:400 (сяра във вода). Използва се най-често за цъфтежно и следцъфтежни пръскания срещу струпясването и брашнестата мана по ябълката, ранното и късно кафяво гниене по овощните, брашнеста мана, гъбни сачмянки и кафяво гниене по прасковата. Съдържащото се в разтвора желязо стимулира образуването на хлорофил, поради което листната маса се развива много добре и третираните растения имат тъмнозелен цвят.
21.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021