Градина » Направете тест на почвата за фитопатогени

 Направете тест на почвата за фитопатогени

Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влияние върху здравето на почвата. За определяне на преобладаващите в почвата фитопатогени ви предлагаме следния микробиологичен тест:
Вземете филтърна хартия или парче памучна бяла тъкан, нарежете материала на ленти с приблизителни размери 5х15 см и ги прикрепете по ъгълчетата на стъкло, фурнир или фотолента. Поставете лентите вертикално в разрез на горния слой на почвата, направен преди това с лопата, и притиснете. След 7 дни извадете лентите, почистете ги от почвата и по характера и цвета на колониите от микроорганизмите, които са израснали на тъканта или хартията, определете състоянието на почвата, нейното замърсяване с някои фитопатогени.
- Като правило, фитопатогените на гъбите образуват колонии с черна, сива, виолетово-малинова окраска и се разпространяват по повърхността на хартията или тъканта;
- Ако на хартията има черни, саждиви колонии – това са колонии на стахиботрис, който поразява всички лукови, чесън, царевица, тревите и произвежда опасни микотоксини;
- Ако по повърхността на филтърната хартия се развиват виолетово-малинови колонии, те принадлежат на гъбата фузариум. Те предизвикват кореново гниене и поразява листата и стеблата на растенията;
- Ако на повърхността на тъканта се развият сиви, кръгли или закръглени колонии, те принадлежат на гъбата алтернария. Тя образува кафяви петна по повърхността на плодовете и също така се явява отрова;
- Ако на хартията има жълта, зелена или розова краска, това свидетелства за добро развитие на микс от бактерии и за здрава почва.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога и как да оберем винените сортовe

От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от о...

Как да запазите незасадените лозички

Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...

Цикада може да разболее лозата

Какво е това заболяване, което се появява всяка година по едно и също време - края на юни – началото на юли по отделни лози. Листото от краищата става червено, после цялото почервенява и окапва. Грозд...

Кои са най-ранните сортове грозде?

Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози: - Кардинал - американски сорт с гол...

Начало