09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2689  |   0  
Срещу мъхнатия бръмбар пръскането е невъзможно
Той се храни с цветовете на много растетия предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как унищожава ресата на лозата, цветовете на лалетата, гладиолите, розите и други украсни видове.
Мъхнатият бръмбър (Epicometis hirta) развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Той има слабо удължено тяло с очертания, долижаващи се до правоъгълната форма. На дължина достига до 10 ммилиметра. Покрито е с жълти космици, откъдето идва и името му. При раздразване отдела жълта течност със силна неприятна миризма. Със затоплянето на времето се активизира и се храни с цветовете на глухарчето, на върби, тополи, трънкосливи и други рано цъфтящи растения. Започнат ли да цъфтят овошките, прехвърля се на тях. Това е и периодът на най-масовото му появяване. Храни се с нежните тичинки и плодници на цветовете и така ги унищожават без да успеят да образуват завръз. Нагризва също венчеллистчетата и младите зелени листа, а на черешите, сливите и прасковите напада и завръзите.
Борбата срещу този неприятел не е лесна. Трудността идва от там, че се налага да се пръска по време на цъфтежа, а това е опасно за пчелите и другите полезни насокеми. Добри резултати се получават, когато се пръска във фаза цветен бутон и летежът на полезните насекоми в овощната градина не е активен. По-важни са някои агротехнически мерки и преди всичко дълбоката обработка на почвата през есента. По време на цъфтежа може да се стръскват клоните и падащите бръмбари да се събират върху брезент или платно от друг подходящ материал.
14.03.2015 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023