20.10.2020 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4606  |   0  
Нападнат ли нематоди, корените са на възли
У нас в оранжериите, парниците и на открито се срещат няколко вида опасни коренови нематоди, познати под името “галови нематоди”. Това са микроскопични червейчета, които не могат да се видят с просто око. Нападат голям брой растения, но най-силно вредят на домати, пипер, патладжан, моркови, целина, магданоз, грах, бакла, бамя, зеле, краставици, салата и други. Срещат се и по някои плевели: лобода, паламида, живовляк, щир, пача трева и др. Обект на нападение са и някои овощни видове: черница, бадем, праскова, орех. Също и тютюн.

Галите спират снабдяването с вода и храна

Галовите нематоди живеят в почвата и причиняват повреди на корените. Тялото на женската е млечнобяло, с крушовидна форма. В предния край се намира иглоподобен орган, с който тя пробива растителните тъкани и прониква в тях. Мъжките са червеобразни, подвижни. Нематодите развиват няколко поколения през годината. Женските снасят голям брой яйца, разположени в яйчна торбичка в тъканите на корените. От тях се излюпват ларви с дълго, тънко тяло, силно заострено в двата края, подвижни. При проникването си в корените ларвите отделят ферменти, които предизвикват силен приток на хранителни вещества и появата на огромни клетки, от които те се хранят. На мястото на проникването се появяват надебеления, отначало като отделни възли, а после те нарастват и се образуват гали с големина на лещено зърно, грахово зърно, лешник или малък орех. Образуването на гали затруднява снабдяването с вода и хранителни вещества. Нападнатите растения обикновено имат забавен растеж и развитие. Те са по-дребни, с бледи листа. Важен признак на заболяването е клюмването в топлите часове на деня. Въпреки полаганите грижи, силно заразените растения постепенно изсъхват. При изваждането на болни, но още незагинали растения, по корените им се вижда изобилие от гали. Загиналите растения са с напълно деформирани и разложени корени, като цялата зараза остава в почвата. Ларвите се срещат на дълбочина до 60 см, но най-голяма е плътността им на 10-30 см, където са разположени по-голяма част от корените.

Много бързо се разпространяват

Галовите нематоди се пренасят чрез заразен разсад и посадъчен материал, заразена почва, полепнала по работния инвентар и превозните средства, краката на хората и животните, оборски тор, поливни води. За развитието си те предпочитат по-висока температура и достатъчна влажност. Оптималната температура е 25°С.
На заразените площи в продължение на 3-4 години отглеждайте устойчиви култури – пшеница, ръж, ечемик, овес, люцерна, фий, памук, царевица, слънчоглед. В сеитбообращението се включват и някои култури с къс вегетационен период: лук, чесън, зимен грах, ранни картофи. След прибиране на културите, веднага внимателно да се изкопаят растенията с корените, също така и плевелите, за да не се разпаднат галите и нападението да стане голямо. Растителните остатъци трябва да се изнесат извън градината и да се изгорят. Нужна е и дълбока обработка на почвата.
28.11.2014 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020