01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  4820  |   0  
Болести върлуват из салатите
Болестта може да се появи като избледняване и загниване на листата поради сухо гниене по корените и долната част на стъблото. Заразените растения не образуват глави и понякога се пречупват. Друга форма на проява на болестта е развитието по най-външните листа и основата на стъблото на дребни воднисти хлътнали петна, които се разрастват, сливат се и могат да причинят загниване на зелите листа.
Причинител на заболяването е бактерията Xanthomonas campestris pv. vitians. Тя се запазва в растителните остатъци от болни растения и в недобре угнилия оборски тор. При поява на болестта първите заразени листа да се откъсват и унищожават. Влагата да се намали, температурата да се повиши.
Салатите могат да бъдат нападнати и от мозайка. Болестта върлува и в оранжерии, и на полето. По листата се появяват характерни хлоротични светлозелени и тъмнозелени петна. Листата се деформират. Заразените растения остават ниски. Болестта се причинява от вирус, който се запазва в семената и в някои плевелни растения. Пренася се чрез голям брой листни въшки.
За да спасите растения, трябва да унищожавате засегнатите. В семепроизводните посеви се пръска срещу листните въшки.
09.04.2014 г. / Мария Манолова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021