Градина » Окосете ягодите, за да родят повече догодина

 Окосете ягодите, за да родят повече догодина

След като оберете ягодите, има какво да правите в тях. Първо трябва да окосите листата и да премахнете ластуните, да подхраните, полеете и окопаете лехите.
Докъм средата на юли е желателно да окосите насаждението. Не е добре много да се бавите. Листата се премахват на височина 3-4 см над почвената повърхност. Трябва да се работи внимателно, иначе ще се повредят растежните пъпки. След това листната маса се събира и изгаря, за да се унищожи по-голяма част от вредителите. На следващата година ще имате повече и по-здрави плодове.
Ако обаче закъснеете, растенията няма да могат да възстановят листната си маса до края на лятото, ще заложат по-малко цветни пъпки и добивите ще са пониски. Затова на места с надморска височина над 900 м това мероприятие почти не бива да се прави.
Новите листа се формират 15-20 дни след окосяването. А някои склонни към ремонтантност сортове, какъвто е Редгаунтлет, дават значително количество плодове през есента.
Важно е да се знае обаче, че не се премахват листата на едногодишни растения.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Къде у нас може да виреят бадеми?

Бадемовите ядки са едни от най-богатите растителни източници на белтъчини, мазнини, минерални вещества и витамини. Съдържат повече незаменими аминокиселини, отколкото орехите и фъстъците. Ядките са с ...

Настанете разсадите в градината

През целият месец май ще има много работа в зеленчуковата градина. Отгледали сте хубави разсади, сега е времето да ги настаните на открито. Трябва да сте много внимателни, за да не провалите реколтата...

Под дървото натрупайте трева

Обикновено през горещите дни на юли и август градините и отделните овощни дръвчета се поливат по 2-5 пъти и след това се разрохква почвата, за да се запази по-дълго почвената влага. Околостъблените кр...

Как да се грижим за тагетеса

Тагетесът, известен у нас още с името турта, е перфектният избор, ако искате да имате ярки, постоянно цъфтящи петна в градината. Той е непретенциозен и това го прави изключително подходящ за суровите ...

Начало