01.03.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  15044  |   0  
Вертицилийно увяхване по доматите
Уважаеми приятели,живея на село и имам малка зеленчукова градина. Получавам добри добиви,но последните няколко години имам проблем с доматите,от начало всичко е добре,добре се развиват,но когато започнат да цъфтят отначало започват да почерняват стъблата, растението увяхва, свиват му се листата,някои цветове окапват. Растението изглежда болно няма здрав вид, плодовете не са здрави. Моля,посъветвайте ме, каква борба мога да водя с тая болест.
Цанко Фердинандов


Описаните от вас повреди по доматените растения са много характерни за болестта вертицилийно увяхване. Тя се причинява от патогенните почвени гъби Verticillium alboatrum и Verticillium dahliae, много разпространени в природата. Обикновено първите признаци на болестта се появяват в периода около цъфтежа. Някой растения, които дотогава са се развивали добре, започват да увяхват през деня и се възстановяват в хладните часове на нощта. При развитието на болестта по периферията и между нервите на долните листа се появяват неясно очертани жълтеникави петна, които постепенно обхващат целите растения. Повредените тъкани прегарят. Корените в началото изглеждат здрави, по-късно загниват. Цветовете не се развиват и изсъхват. При напречен пререз на стъблото се забяелязват зелено-кафяво оцветяване на дървесината. Плодовете остават дребни и недоразвити.
Гъбите, причинители на болестта се запазват в растителните остатъци и в почвата като мицел и като плодни тела (микросклероции), които запазват жизнеността си много дълго (8 и повече години). При засаждане на младите растения заразата прониква в коренчетата, гъбата се разраства и запушва проводящите съдове, при което техните тъкани се разрушават и не могат да осигурят на растенията необходимата вода и хранителни вещества. Растенията загиват.
Вертицилийното увяхване е много опасна болест и за пипера, патладжана, бамята, тиквените култури. Гъбата причинител на болестта се намножава силно в площите, в които тези култури се отглеждат безсменно – една и съща култура години наред. Болестта се засилва и при азотно торене, както и при по-леки и бедни почви.

Мерките

През вегетацията, появилите се болни растения изкоренявайте и унищожавайте. След прибиране на плодовете събирайте и изгаряйте всички растителни остатъци, болестта може да се пренесе и с почвата, полепнала по инструментите за обработка.
На заразената площ, в зависимост от степента на проява на болестта, не трябва да се отглеждат домати в продължение на поне 4-5 години. На тази площ отглеждайте култури, които са слабо чувствителни към вертицилийното увяхване: салата, зелеви, лукови, бобови, зърнени. За доматите отделете площ в градината, на която не са се появявали болни растения. Преди засаждането полейте разсада с 0,07% разтвор (7 г за 10 л вода) от топсин М70ВДГ при разход 5 л/кв.м. По-късно засадените млади растения напръскайте с проплант 722СЛ – 10 г.
Добра възможност за справяне с болестта е отглеждането на устойчиви към тази болест сортове домати. Такива сортове са създадените у нас.
Дадената доза на препаратите е за 10 литра вода.
27.03.2014 г. / Любомила Кръстева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021