Градина » Какви са причините почвата да се изтощава?

 Какви са причините почвата да се изтощава?

Още от най-древни времена е било забелязано, че ако някоя богата почва започне да се обработва от хората и няколко години подред се засява все една и съща култура, тя започва малко по малко да губи своето плодородие и най- накрая съвсем престава да дава реколта. Ако обаче тази почва се остави една година без обработка – под формата на угар, тогава нейната плодовитост се възстановява.

Необходимите вещества

От всички минерални вещества, които растенията използват, абсолютно необходими за всеки вид са следните елементи: азот, сяра, фосфор, калий, магнезий, калций и желязо. Нито едно растение не може да вирее, ако в почвата отсъства поне един от тях. Ако един вид растение изтощава почвата, то трябва да остане неплодородна и за друг вид. Ако на същото място засеем друг вид, то трябва да гладува не по-малко от първото, защото и на него са му нужни калий и фосфор. Практиката показва обаче друго. Един и същи сорт картофи е засяван на едно и също поле 15 години подред. Всяка година реколтата намалявала прогресивно и в последните години полето почти не раждало. След това на същото място, без да го торят, било засято ечемик, който дал богата реколта. Това се дължи на факта, че растението като жив организъм расте, диша, храни се и се размножава. При тези химически процеси, се отделят и отрови, от които трябва да се освободи. Продължителното му отглеждане на едно и също място не позволява на отровите, отделяни от корените да се неутрализират, и изсмукани от същия вид растение затормозват развитието му. Отровите, които отделя един вид са вредни само за него, на други - не оказват влияние. Почвата винаги съдържа в изобилие хранителни минерални соли, то неплодородието се дължи на отрови отделени от корените на постоянно отглежданите растения. С други думи тя уморена.

Как да си почине

За възстановяване на почвеното плодородие е необходима почивка. При естествени условия процесите на изветряване, окислителното и разрушителното действие на кислорода, получените органични вещества от гниещите растителни остатъци, действието на бактериите и други подобряват качествата й. Това се постига с торене за обогатяването й с лесно усвоими минерали. Така разпадането на отровите се ускорява и плодородието на почвата бързо се възстановява. Органичният тор засилва химинизацията и действието на бактериите. Обработката на почвата улеснява достъпа на въздух в нея. Варуването при киселите почви също разрушава отровите и я обеззаразява. Серовъглеродът (CS2), отделян при гниене на някой органични вещества, заровени в малки количества, за да се убият вредители на растенията, значително повишава нейното плодородие. Комбинираното торене също повишава хранителните й качества.

Сеитбообръщението е важно

Сеитбообръщенията са от особено значение. Редувайте културите, за да създадете условия за най-успешно използване на хранителните вещества. Правилното редуване на културите допринася и за борба с плевелите, болестите и неприятелите. В дворните места, където зеленчуковите култури заемат малко място, е необходимо да си направите сеитбообръщение като подредите според изискванията културите, които ще отглеждате.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Хербицидите – как да ги използваме

Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран срещу видовете плевели, преобладаващи в насаждението. При почви с лек механичен състав трябва да се прилагат хербициди, които са по...

Злодеи нападат кактусите

Вредителите и болестите, които могат да погубят вашите кактуси или поне да ги превърнат в безобразните им подобия, не са много, но затова пък са изключително витални и борбата с тях нерядко е безуспеш...

Кой копае тунелчета в кората на ябълките?

Виновници за тунелчетата в кората на ябълките най-често са група дребни (2-3-4 мм) черно-кафяви бръмбарчета, с късо, сбито, цилиндрично тяло. Това да короядите. Те са широко разпространени и нападат г...

Асмата в двора не е само за красота

Много красота и уют създава асмата в двора. А когато увиснат кехлибарените гроздове, идва и надеждата за вкусен плод, а защо не и приятно питие. Но всичките надежди ще отидат напразно, ако гледате на ...

Начало