09.06.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2574  |   0  
Нелекувани зарази ще ви оставят без плодове
В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъмняват и консистенцията им става сипкава, брашнеста в резултат на разграждането на протопектина. Тези симптоми се развиват бързо при прерязване на плодовете под въздействието на ниски температури - 1-2 градуса, и повишена влажност. Случва се особено в началния период на съхранение.
Инфекциозните повреди са от няколко причинителя на болести: меко гниене, сиво гниене, горчиво гниене,сърцевинно гниене и саждиви петна.

Мекото гниене

се причинява от гъби род Penicillium. Върху повърхността на плодовете около механични повреди се явяват сламеножъл-ти до бледокафяви меки, неустойчиви на натиск петна, които бързо се разрастват. Тъканите са воднисти и меки, с неприятна миризма на плесен и слаб вкус на алкохол. При влага върху повредените тъкани се развиват сиви до синьо-зелени спорообразуващи туфи.
Гъби от род Botrytis причиняват

сивото гниене

при което върху плодовете се развиват кафяви петна. Те постепенно обхващат цялата повър хност. Плодът запазва формата си, но нападнатият е твърд и върху него се образува бял налеп с тъмни склероции.

Горчивото гниене

се причинява от гъба. Появява се в две форми - външна и вътрешна. Външната се явява при повреди по повърхността на плода, наблюдава се тъмно-кафяв пръстен с белезникава плесен, прошарена с розови купчинки. При вътрешната форма плодът външно е здрав, но при разрез се вижда кафяво загниване на семенната кутийка, усеща се неприятна миризма на плесен и силно горчив вкус.

Саждивите петна

се явяват под формата на повърхностни, преливащи и неясно ограничени напетнявания върху плодовете с маслинено-зелен до кафяв цвят. Инфекцията става при наедряване на плодовете.
Гъбите от род Alternaria причиняват

сърцевинното гниене.

Наблюдава се след продължителен период на съхранение. При разрязване на плодовете в областта на семенната кутийка се вижда тъмно гниене със сив налеп.

За да нямате проблеми

• Трябва да торите балансирано и в края на вегетацията да ограничите поливането.
• Когато настъпи технологичната зрялост, берете плодовете заедно с дръжките, като внимавате да не са наранени или напетнени и да е запазен восъчният им налеп.
• Съхранявайте ги при температура 0.5-1 градуса и относителна влажност на въздуха 90-95%. Необходимо е добро проветряване.
• Периодично преглеждайте съхраняваните плодове и ако видите заразени, веднага ги отстранявайте.
• Редовно правете резитби за просветляване короните на дърветата.
03.10.2013 г. / Невена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023