14.12.2019 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1911  |   0  
От колко светлина се нуждае разсадът
Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането и подхранването водят до максимална полза за разсада, а отсъствието на допълнително изкуствено осветление може да намалят тази полза двойно.
Асортиментът на лампите за осветление сега е доста богат. Оптимални са луминисцентните лампи с общо предназначение или по-малки, или пък специалните луминисцентни лампи (кръгли).
Важен момент е да сметнете количеството на източника на светлина. Ориентирът е указаната на тях мощност във ватове. Разсадът на пипера, доматите, патладжаните, краставиците се нуждаят средно от 200 Вт на 1 кв. метър.
Източникът на светлина обикновено се разполага отгоре, не по-близо от 20 см от най-горния лист на растението.
Ако площта на вашия перваз на прозореца е равна на 1 кв. метър и имате лампа от 100 Вт, то за оптималното осветяване на растенията, разположени на перваза, са ви нужни две лампи.
Не ви препоръчваме да използвате обикновени лампи за доосветяване, тъй като те отдават много топлина, която може да доведе до изгаряне на растенията.
Пиперът, доматите, патладжаните, краставиците се препоръчва да се доосветяват от 8 до 12 часа на ден.
Независимо дали осветявате разсадите си или не, то най-добре е да разположите сандъчетата на южен прозорец.
20.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2019